Českého básníka a malíře Bohuslava Reynka připomene poštovní známka

29. listopad 2013
Zprávy z

V Havlíčkově Brodě si můžou lidé ode dneška prohlédnout novou poštovní známku českého básníka, malíře, grafika a překladatele Bohuslava Reynka. Česká pošta ji vydala v půli týdne a její křest probíhá v místní Galerii výtvarného umění.

Novou poštovní známku s autoportrétem Bohuslava Reynka si mohou lidé ode dneška až do 1. prosince prohlížet spolu s jeho dílem v havlíčkobrodské galerii výtvarného umění.

„Náš tatínek byl člověk pohodový. Nenapomínal nás zbytečně. Vychovatelkou byla spíš maminka a tatínek vychovatelem moc nebyl,“ vzpomíná na slavného umělce a rodáka z Petrkova na Havlíčkobrodsku jeho syn Jiří.

Podle něho šířil tatínek kolem sebe dobrou atmosféru a pro děti byl spíš kamarádem než tatínkem.

Jiří Reynek se narodil v roce 1929 v Grenoblu ve Francii, rok po svém bratrovi Danielovi. Jeho vzpomínky se vracejí k mamince, po které prý zdědil její strach o své blízké. „Vím, o čem je řeč. Jsou to hrozné stavy. A to čumění z okna, kdy kdo přijde, to mám po ní. A je to – musím říct – drsný,“ říká Jiří Reynek.

Tatínkova profese děti podle Jiřího nezajímala. Vnímaly ho jako člověka, který umí kreslit, cokoliv si přejí.

„Maloval své obrazy v polích a lesích v okolí, a když se vrátil z výletu do polí, tak nám je ukazoval,“ vzpomíná Jiří Reynek.

Poštovní známka s autoportrétem Bohuslava Reynka
autoři: Hana Mikulincová , Marína Dvořáková
Spustit audio