Ceny nemovitostí jsou opět na vrcholu

19. květen 2016
Dobré odpoledne

V poradně Regionu jsme mapovali realitní trh a pokusili se najít odpověď na otázku, zda je výhodné v tuto chvíli prodat nebo naopak kupovat. Pozvání přijal realitní makléř Václav Duben. Na aktuálním trhu je větší poptávka než nabídka. „Ještě navíc banky půjčují levné peníze, takže aktuálně pokud někdo chce prodat, tak v tuto chvíli by prodával za nejvyšší cenu za posledních 7 až 8 let,“ říká Duben.

K tomu se dá očekávat, že úrokové sazby půjdou ještě dolů. „Co máme informace z bankovního sektoru, tak červen a červenec by ještě měly jít dolů. Ale konec roku je daleko, to nevíme,“ říká host. Pokles úrokových sazeb by ještě měl být řádově o nějaké desetiny procenta.

Ceny nemovitostí jsou pravděpodobně na vrcholu

Prostor pro další růst cen nemovitostí už příliš není. Aktuálně jsou zhruba na úrovni před začátkem finanční krize z roku 2008. „Nevíme, co se stane, ale směřuje to k tomu, že ceny jsou na vrcholu a já za sebe můžu říct, že minimálně rok se ceny ještě takhle udrží. Dál nevidím,“ odhaduje makléř.

Ornou půdu neprodávejte

Majitelům polí a orné půdy chodí dopisy od nejrůznějších firem, které polnosti vykupují. „Dopisů chodí v tuto chvíli nadmíru, zdá se mi. Ty nabídky se různí. Jsou od 5 až do 12 Kč za m2. Možná i někdo nabízí 15 Kč za m2 orné půdy. Samozřejmě záleží i na bonitě půdy a to určuje lokalita. Ten, kdo nepotřebuje peníze, ať neprodává ornou půdu,“ radí Václav Duben.

Spustit audio