Celníci a policisté rentgenují kamiony. Zjistí, co přesně vezou

21. duben 2015
Zprávy z

Technika policistů už dávno nejsou jen radary na měření rychlosti. Řidiči kamionů znají vážení, mohou ale také narazit na hlídku, která jejich náklad zrentgenuje. Celníci a policisté se tak ihned dozví, co přesně zapečetěný návěs obsahuje.

Pomocí moderní techniky odhalí i magnety, kterými je možné změnit data v tachografu. Řidič pak nemusí dodržovat bezpečnostní přestávky, což je protizákonné. Technik expertních jednotek Jiří Kobylák už takového řidiče viděl.

„Byl to hned první kamion, ze Slovenska. Byl mu nalezen magnet. Sice nebyl použit, byl schovaný v kabině řidiče. Sám ho ale vzal a sám ho vyhodil, protože si byl vědom, že to je zařízení, které může poškodit jeho samotného i jeho zaměstnavatele.“

Kde nestačí technika, pomohou psi

Drogy a alkohol, na které se kontroly také zaměřují, nelze zjistit přístroji. Nastupuje proto pes – plemeno Jack Russel teriér, který se výborně pohybuje v úzkých prostorách a je cvičený k hledání drog.

„Jsou jen dva v republice. Velikost mají vhodnou na kontrolu stísněných prostor, třeba v autobusech. Dochází i ke kontrolám klimatizačních jednotek u autobusů, kdy je vlastně tohle plemeno vpuštěno z vysokozdvižného vozíku na střechu,“ vysvětluje celník Zdeněk Zámek.

Moderní policejní technice jsme se věnovali také v nedělním pořadu Narovinu.

Kontrola kamionů celníky a policisty
autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio