Část ukrajinských uprchlíků si musí do konce června najít nové ubytování, to nouzové bude od července jen pro zranitelné

7. červen 2023 15:20

Do 1. července si řada ukrajinských uprchlíků bude muset najít nové bydlení. Začne totiž platit takzvaný Lex Ukrajina V. Tento zákon například dělí uprchlíky na takzvané nezranitelné a zranitelné, mezi které patří děti, senioři, matky s dětmi do šesti let nebo invalidé.

První jmenovaná skupina už nebude mít nárok na nouzové ubytování. Například na Vysočině do ní spadá zhruba třetina ze 140 lidí, kteří bydlí v krajských zařízeních. Jedno z nich je v Humpolci.

Maxim s přítelkyní už v krajském zařízení v Humpolci bydlí přes rok. Že se bude muset na konci června vystěhovat, věděl několik měsíců. Během pár dnů se přestěhují do bytu v Jihlavě. „Obvolal jsem snad 1700 pronajímatelů a všichni mi řekli, že mají hodně zájemců nebo že nechtějí Ukrajince,“ popisuje mladý muž.

Najít ubytování mu pomáhala koordinátorka Liběna Matlachová. „Hledáme na realitkách, hledáme na bazarech, a když něco objevíme, obvoláváme a píšeme,“ říká.

V domově žije zhruba 100 lidí, 17 z nich si musí do července najít nové ubytování.

Kraj teď řeší, co udělat s takzvanými smíšenými domácnostmi, kde je matka s dětmi staršími šesti let. Děti spadají mezi zranitelné a matka je vedená jako nezranitelná.

Jak takovou situaci vyřeší? Poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Související