Bývalý starosta Lipnice nad Sázavou zatím odsouzený není

5. prosinec 2014
Zprávy z

Roky se táhlo vyšetřování a následná stání u soudu nad bývalým starostou Lipnice nad Sázavou Ladislavem Horkým. Podle obžaloby měl za dobu svého starostování napáchat škody za miliony korun. Obec se údajně kvůli jeho krokům dostala do závažných ekonomických problémů.

Rozsudek měl u Okresního soudu v Havlíčkově Brodě padnout právě dnes. „Předkládáme případ Vrchnímu soudu v Praze kvůli posouzení místní příslušnosti,“ překvapila všechny přítomné soudkyně Hana Doubková, která spisy odešle do Prahy k Vrchnímu soudu s prosbou o rozhodnutí, kdo má o věci rozhodnout. Ve hře je kromě brodského soudu také ten krajský v Hradci Králové.

Napětí před avizovaným rozsudkem se dalo v soudní síni krájet. „Rozhodnutí soudu mi nepřísluší komentovat. My jsme z naší strany prostřednictvím právního zástupce doručili všechny dokumenty a podklady a budeme čekat na rozhodnutí,“ řekl Českému rozhlasu nynější starosta Leoš Bláha.

Ladislav Horký se měl dopustit trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele s velmi vysokou škodou a za to mu hrozí pět a dvanáct let. Sám se k některým skutkům přiznal, celou záležitost ovšem považuje za komplot proti své osobě.

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio