Bývalá zastupitelka z Počátek se s městem soudí o zápisy ze zasedání rady

24. říjen 2019 05:50

Rok a půl čeká Hana Veronika Konvalinková z Počátek na Pelhřimovsku na to, aby jí tamní radnice poslala zápisy z jednání městské rady.

A její čekání se protahuje i přesto, že má v ruce pravomocný rozsudek od krajského soudu, že na dokumenty má právo. Město s rozsudkem ale nesouhlasí a podalo kasační stížnost k nejvyššímu správnímu soudu. „Píše se tam jednoznačně, že na ty zápisy nárok mám,“ listuje rozhodnutím krajského soudu v Českých Budějovicích z letošního září Hana Veronika Konvalinková.

Mail na radnici

„Začalo to tím, že jsem napsala normálně mail na radnici. Chtěla jeden zápis z rady a jeden zápis z jednání zastupitelstva. Načež mi poslali zápis z jednání zastupitelstva a v odpovědi stálo, že na zápis z jednání rady nemám nárok.“

To se událo na jaře 2018. Konvalinková ze strany Zelených byla tou dobou opoziční zastupitelkou. Odmítnutí ze strany radnice ji vyprovokovalo k tomu, že se na ni obrátila znovu a požádala o zápisy rady za celé volební období 2014 - 2018.

600 stránek

„Žádala jsem elektronickou verzi odpovídající originálu. Protože mi je dát nechtěli, tak rozvinuli argumentaci, že by to bylo strašně náročný, že je to šest set stránek, který by mi museli anonymizovat.“

Konvalinková se proto dvakrát odvolala ke krajskému úřadu. Pokaždé jí dal za pravdu. Z města se jich ale přesto nedočkala. Proto podala žalobu. A soud jí vyhověl.

Město Počátky

Počátkám určil termín do 15. října. Město se ale podle nezávislého starosty Karla Štefla s rozsudkem neztotožnilo. „Nesouhlasím s tím, protože ta, co podala tu žalobu, ta osoba, byla zastupitelkou a kdykoliv mohla přijít a říct o jakýkoli zápis chce. Mohla si tady z toho samozřejmě dělat poznámky, případně ofotit.“

Městský úřad proto 11. října podal kasační stížnost k nejvyššímu správnímu soudu, který ji teď posuzuje.

Nejvyšší správní soud má třicet dní na to, aby rozhodl, jestli odkladný účinek přizná. Pokud by rozsudek potvrdil a město by i nadále zápisy nevydalo, je Konvalinková rozhodnutá vymáhat jeho plnění formou exekuce.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související