FOTO: Vysočina znovu dělí dotace na kotel. S žádostí čekaly stovky lidí

23. říjen 2019 08:00

Kraj Vysočina ode dneška znovu přijímá žádosti o dotaci na výměnu starého kotle v domácnostech za ekologičtější zdroj vytápění.

V tomto posledním třetím dotačním kole rozdělí zhruba 240 milionů korun, což by mělo stačit na výměnu nejméně 2400 kotlů. Žádosti kraj přijímá od 07:00. Na otevření krajského úřadu čekalo podle odhadu pracovníků úřadu 300 až 400 lidí. Žádosti lze podávat v písemné i v elektronické podobě.

Den předem

První žadatelé čekali před krajským úřadem už v úterý ráno. Jak řekli, v čekání se střídali. Mezi prvními byl dnes úředníky v přízemí úřadu odbavený muž ze Sedlejova u Telče, který přijel v úterý kolem 20:30, protože chtěl mít jistotu, že na něj vyjdou peníze. Pořídit by chtěl kotel na dřevo.

„V pět hodin ráno tady bylo přibližně 50 občanů. Fronta postupně narůstala,“ řekla Iveta Fryšová z krajského úřadu. Dnešní zájem žadatelů je podle ní srovnatelný se zahájením prvního kola dotací na kotle před třemi lety. Lidi čekající v dnešní řadě se úředníkům podařilo odbavit za necelou hodinu.

V nynějším dotačním kole mohou lidé dostat příspěvek na výměnu zastaralých kotlů na tuhá paliva s ručním přikládáním. Pořídit ale nemohou nové kotle spalující uhlí. Dotace je určená na kotle na biomasu, tepelná čerpadla a plynové kondenzační kotle.

Maximální podpora

Maximální výše podpory se bude pohybovat od 95.000 do 120.000 korun, podle typu kotle. O 7500 korun víc dostanou lidé žijící v šesti sídlech v kraji, kde je zhoršená kvalita ovzduší, tedy v Bystřici nad Pernštejnem, Humpolci, Ledči nad Sázavou, Hradci, Kožlí a Ostrově.

V prvním dotačním kole, které začalo v lednu 2016, byly podle údajů kraje dotace na kotle v Kraji Vysočina vyčerpané devátý den po jeho otevření, kdežto ve druhém kole až po 11 měsících. Díky dotacím už na Vysočině pořídilo nový kotel skoro 5000 domácností. V součtu kraj rozdělil bezmála půl miliardy korun.

autor: Daniel Zach | zdroj: ČTK

Související