Býval to byt školníka, teď se v YMCA centru v Jindřichově Hradci scházejí děti, rodiče s batolaty i senioři

5. prosinec 2022 15:08

Už devět let připravují dobrovolníci z YMCY v Jindřichově Hradci aktivity pro děti i seniory v bývalém bytě školníka na 5. základní škole na sídlišti Vajgar. Od začátku bylo jasné, že prostory nejsou úplně ideální. Letos město v rozpočtu uvolnilo 4 miliony korun a bývalý byt přestavělo. YMCA tak má nové zázemí, díky tomu také rozšiřuje svoji činnost.

Konají se tu například schůzky klubu děvčat. Pravidelnou účastnicí je desetiletá Anička. „Baví mě to, že si tady vždycky hrajeme s holkama. Děláme tanečky a tak, vyrábíme a hrajeme různé hry,“ vypráví.

YMCA centrum v Jindřichově Hradci

Klub využívá největší sál YMCA centra. „Je to multifunkční prostor, kde je koberec a hračky pro děti, ale dá se rychle přetvořit třeba na místo k promítání filmů nebo k různým besedám. Veškerý nábytek je skládací, aby se dal rychle uklidit. Je to herna a zároveň i prostor pro jiné aktivity,“ popisuje předsedkyně výboru jindřichohradecké YMCY Hana Nosková.

„Dvě místnosti zůstaly dispozičně stejné, ale prošly rekonstrukcí, takže jsou teď krásné. Děti jim říkají tvořírna a válírna. Tvořírna je na různé vyrábění a válírna je vybavena vaky, u dětí je to velmi oblíbený prostor,“ dodává.

YMCA centrum nabízí vyžití nejen pro školní děti, ale také pro rodiče s dětmi v mateřském centru nebo třeba kavárničku pro seniory. „Novinkou jsou cestovatelské večery jednou za měsíc a filmový klub jednou za měsíc. My jsme moc rádi, že je v týdnu prostor centra krásně využit, ale naši dobrovolníci vědí, že když budou ještě nějaký nápad na aktivitu, tak to vedení podpoří a prostor dostanou k dispozici,“ doplňuje Hana Nosková.

Provoz YMCA centra v Jindřichově Hradci zajišťuje momentálně patnáct dobrovolníků. Program, který připravují, tady navštěvují desítky lidí.

Spustit audio

Související