Problémy se splácením závazků můžou lidé z Jindřichohradecka nově řešit i s pracovníky charity

16. říjen 2022 14:26

Dluhy na nájemném, neschopnost splácet půjčky nebo problémy s úhradou záloh na energie – na trable s financemi už lidé z Jindřichova Hradce a okolí nemusejí být sami. Obrátit se můžou na tamní charitu. Nově získala certifikát a je oprávněná za ně napsat i návrh k soudu na osobní bankrot.

Sociální pracovnice Charity Jindřichův Hradec pomáhá například paní Martině, která potřebuje sepsat návrh k soudu na osobní bankrot. Martina nezvládá splácet půjčky.

„Jednou jsem si vzala půjčku a říkala si, že splátka tři sta korun měsíčně je dobrá, ale najednou to bylo dvanáct tisíc, protože jsem si půjčila znovu, když mi chybělo něco do výplaty, pak jsem si zase půjčila víc a víc, musela jsem vyplácet půjčku půjčkou. Dokud jsem byla jen u bankovní společnosti, bylo to dobré, asi bych to dala, ale nebankovní půjčky jsou největší zlo, to mě tak sesekalo, že najednou mám dluh skoro milion,“ popisuje Martina klasický příběh dluhové pasti.

Její splátky se vyšplhaly až na 70 tisíc korun měsíčně. A i když pracuje, na jejich úhradu nevydělává dost. Sama se pokusila situaci řešit a žádala o konsolidaci půjček. Protože ale neplatila splátky včas, žádná banka jí konsolidaci neumožnila.

Čtěte také

Nakonec jí ale snaha sehnat další peníze přivedla až k jindřichohradecké charitě. „Já jsem si chtěla půjčit někde další peníze a volala mi nějaká paní z té společnosti, že mi půjčit nemohou, protože jsem přeúvěrovaná. Říkala jsem, že nevím, co mám dělat, a ona mě hned odkázala na insolvenci,“ vypráví.

Charita Jindřichův Hradec má nově certifikát, díky kterému může za klienty sepisovat návrh k soudu na osobní bankrot. „Stačí zavolat, poslat email, domluvíme si schůzku, při které řešíme finanční situaci a vyhodnocujeme, jestli je oddlužení vhodný nástroj. Pak začínají další kroky,“ popisuje sociální pracovnice Šárka Petráková.

Poradit tady ale umí třeba i lidem, kteří by chtěli využít druhé akce Milostivé léto a zbavit se exekuce na dluh vůči veřejné instituci. Nebo poradí s dávkami, na které mají lidé nárok a můžou jim zlepšit rodinný rozpočet.

Spustit audio

Související