Bystřice nad Pernštejnem láká milovníky filmové tvorby

24. červenec 2018

Už 26. rokem vede Střední školu umělecko-manažerskou v Brně, kde vychovává budoucí filmaře a odborníky v oblasti filmové tvorby. „Tak jsem si říkal, že by bylo docela fajn, kdyby ti studenti mohli soutěžit,“ vysvětluje Josef Čadík.

I to je důvod, proč s ředitelem festivalu Lukášem Skupou oslovili školy s podobným zaměřením. Následně proběhlo osudové setkání se starostou Bystřice nad Pernštejnem a místo pro realizaci festivalu bylo na světě.
 
Díky tomu vznikl v roce 2016 Festival studentských filmů - Start Film Fest v Bystřici nad Pernštejnem.
 
Na festivalu se setkávají studenti středních a vysokých filmových škol, jejich pedagogové, ale i profesionální filmaři. „Z každého toho studenta, který se tam přijede na nějaký ten workshop školit, jednou bude možná filmař. Ale možná z některých bude i slavný filmař, takže až jednou to bude druhý Forman, Menzel, nebo někdo další, tak budeme říkat - on začínal v Bystřici a tam šel jeho první film,“ dodává starosta Bystřice nad Pernštejnem Karel Pačiska.
 
Už 4. srpna 2018 bude zahájen 3. ročník Start Film Festu. V Bystřici nad Pernštejnem bude zábava a hlavně ve večerních hodinách, kdy město ožije každodenní projekcí pod širým nebem. Budou promítány filmy nejen od známých tvůrců, ale i z řad začínajících filmařských nadějí, tedy studentů. K festivalu je připojena i výroční soutěž nejlepších domácích studentských filmů.
Worskhopy

Kromě promítání filmů jsou hlavním tématem festivalového programu prakticky i teoreticky zaměřené workshopy vedené zkušenými režiséry, spisovateli, scenáristy a dalšími profesionály, kteří už mohou své zkušenosti předávat dál.

V průběhu 3. ročníku se uskuteční celkem devět praktických workshopů. Novinkou je letos dramaturgie, filmová kritika, experimentální film, videoklip a workshop producentství, který povede Ondřej Beránek. „Ten vlastně naučí naše studenty, co takový producent dělá, jak žije. A bude mimo jiné promítat nejčerstvější ukázky ze své pohádky, která bude mít na podzim premiéru,“ přibližuje Jitka Lanšperková, vedoucí programové sekce.

Program festivalu najdete zde.

Spustit audio