Bylinkářka Hana Urbánková: S blížícím se jarem je na místě detoxikace organismu

4. březen 2014
Dobré odpoledne

Detoxikace organismu znamená čištění těla od nahromaděných škodlivin. Při dodržování pravidel detoxikace tak můžeme předejít únavě, stresu, chaosu v našem těle a mezi jinými i chronickým onemocněním. Důležité je správně jíst, pít, mít pohyb a naopak se vyvarovat alkoholu a kouření.

"V těch potravinách, co se prodávají v obchodech, je tolik škodlivin," říká bylinářka Hana Urbánková. Proto bychom měli dávat pozor na to, co konzumujeme. Měli bychom se stravovat tak, aby to náš organismus nezatěžovalo. Doporučuje se spousta ovoce, zelenina a můžete si doma připravit i různé šťávy. "Taková šťáva z červené řepy s celerem a mrkví má omlazující účinky a čistí ledviny," dodává.

Jaký by měl být pitný režim? "Zde se držte pravidla, čím více tekutin vypijete během dne, tím lépe." Dospělý člověk by měl vypít minimálně 2 litry za den.

A jaké bylinky mají pozitivní účinky na játra, močové cesty, klouby nebo kůži? "Ostropestřec mariánský má pozitivní účinky na náš organismus a především na játra. S drcených semínek si můžeme uvařit čaj. Pampeliška je také významná léčivka. Používá se při zánětech močových cest a má blahodárné účinky i na naše játra. Kopřiva je vhodná k léčbě kloubních a kožních problémů. Sedmikráska pak pomáhá při dýchacích potížích,“ radí Hana Urbánková.

CHAT:

Radek - Dobrý den, existuje prosím nějaká bylinka na uklidnění žaludku, třeba při nevolnosti? A totéž prosím pro malé tříleté dítě. Děkuji moc.

Dobrý den, bylinek existuje spousta. Takže doporučila bych čaj z měsíčku, řepíku nebo máty, možno i kombinovat. Vynikající je také heřmánkový čaj, který je úžasný i pro ty nejmenší dětičky. Při nejrůznějších nevolnostech také výborně zabírá zázvor, také ideálně ve formě čaje, ale ne každý ho má rád. Velmi dobře pomáhá i v těhotenství nebo při kinetóze (tedy nevolnosti při cestování). Mně se však úplně nejlépe osvědčila tinktura z ořešáku, kterou doma vždy používáme i pro malé děti. Zabírá velmi rychle, děti se většinou vyvrhnou a za chvíli neví, že je bříško bolelo. Připravuje se z nezralých ořechů - zelených slupek, které louhujeme v alkoholu (jakákoliv pálenka)aspoň 14 dní. Tinktura si drží účinky až 3 roky. Takže můžete zkusit doma vyrobit a máte úžasný lék vždy po ruce. Nevím totiž, jestli se dá sehnat v lékárnách. Hanka Urbánková

Spustit audio