Bydlení v bytech už je pro některé lidi moc drahé, stěhují se do chatek v zahrádkářských koloniích

27. červenec 2023 08:00

Původně šlo o zázemí pro uložení nářadí, případně k nouzovému přespání. Stále více lidí si ale přestavuje chatky v zahradních koloniích a tráví v nich většinu roku, někteří se tam dokonce stěhují natrvalo.

Paní Eva z Třebíče bydlí v zahradní kolonii se svým manželem skoro celý rok. „Tady máme naši pidi chatu – předsíňka se sprchovým koutem a toaletou, nahoře byl balkon, ten je zadělaný, a pak celé podkroví. Je tam pět postelí,“ ukazuje.

V zahrádkářské kolonii v Ptáčovském žlebu na Třebíčsku je celkem 47 zahrad, z toho aktuálně o přeměně na bydlení přemýšlí další dva majitelé. Úskalí vidí hospodářka kolonie Petra Maštalířová hlavně v přívodu vody a vybudování jímky.

„Dva majitelé tam právě staví a plánují, že tam budou i přes zimu. Vede je k tomu samozřejmě bytová situace, stoupající náklady na bydlení a ceny nemovitostí. Vím, že oba chtějí byty, ve kterých bydlí, pronajímat a odstěhovat se do Ptáčovského žlebu,“ dodává.

Předseda Českého zahrádkářského svazu Stanislav Kozlík, který se problematikou trvalého bydlení dlouhodobě zabývá, ale upozorňuje, že ne každá zahrádkářská kolonie je uzpůsobena k celoročnímu obývání. „Naráží to hlavně na technické věci, na vyvážení odpadu, popelnice, likvidaci odpadních vod,“ říká.

Vybavením chatek to podle něj nekončí. „Vzroste tam doprava, což znamená dopad na komunikace. Pokud tam jsou lidé často, tak i hasiči se tam potřebují dostat. Ty kolonie nebyly dělané na to, aby tam lidé bydleli,“ doplňuje.

Třebíčský starosta Pavel Pacal vidí komplikaci i v administrativě. „To adresní místo se musí zahrnout do integrovaného záchranného systému a pro doručování pošty,“ připomíná. Letos si v Třebíči o udělení evidenčního čísla v zahrádkářské kolonii zažádalo zatím osm lidí.

autor: Monika Babulicová
Spustit audio

Související