Budišov chce vysoudit z Třebíče 110 milionů korun

14. březen 2012
Zprávy z

Spor města a městyse v kauze Bono-Publico vyústil v soudní při a bitva právníků pokračuje u třebíčského okresního soudu.

V Budišově i Třebíči si najali ty nejlepší právníky v zemi. Budišov viní Třebíč, že mu znemožnila přijetí dotace na opravu zámku, když vystoupila ze společného projektu Bono-Publico. Naopak vedení Třebíče tvrdí, že město vystoupilo oprávněně, protože oba zámky by se po aférách kolem budišovského starosty Péti, kdy byla dotace kvůli podezření z korupce a policejnímu vyšetřování pozastavena, už nestihly opravit.

Zastupitelé Budišova však s tvrzením Třebíče nesouhlasí, cítí se být postupem třebíčských radních poškozeni a peníze teď chtějí pro Budišov získat prostřednictvím soudu. Většina obyvatel městyse, které jsme oslovili, to schvaluje a věří v úspěch. Je mezi nimi například i Jarmila Lujčíková: „Podívejte se, já si myslím, že kdyby obec věděla, že tohle to nemá šanci vyhrát, tak by toho vůbec nešla. Já věřím našim zastupitelům a domnívám se, že Budišov je v právu.“
Samotní zastupitelé Budišova se však odmítají k celé kauze jakkoli vyjádřit. Vše prý budou až do skončení soudu řešit pouze přes své právníky a do médií nic sdělovat nechtějí.

Pokud by Budišov soudní spor prohrál, znamenalo by to zaplatit výdaje za právníky i soudní výlohy. Obyvatelka Alena Klucká se na rozdíl od Jarmily Lujčíkové obává, že by to jejich malé městečko na severu Třebíčska také nemuselo ustát. „No to by byl průšvih teda! Právě proto si myslím, že by se měli prvně pořádně poradit, aby věděli, jakou mají šanci.“
Pokud by spor o 110 milionů korun prohrála Třebíč, nastala by rovněž vážná situace. Šlo by o fatální zásah do městského rozpočtu, jehož roční objem činí kolem 700 milionů korun. Podle některých zastupitelů by to dokonce mohlo znamenat, že se přestane v okrajových částech Třebíče svítit, nebo že nebudou prostředky na sečení trávníků a údržbu zeleně nebo posyp chodníků.

autor: Michal Malý
Spustit audio