Bramborový salát bez celeru a s uzeninou? Nebo raději s majonézou a hráškem?

Největší audioportál na českém internetu

bramborový salát | Foto: Profimedia

Bramborový salát bez celeru a s uzeninou? Nebo raději s majonézou a hráškem?

Bramborový salát patří neodmyslitelně na štědrovečerní tabuli a každá rodina má svůj tradiční recept. Nahlédla jsem do kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1826 a možná vás překvapí, že ho připravovala ze zbytků.

Uzený jazyk, šunka, kapouni, studená telecí pečeně a třeba i koroptev. Nakrájené zbytky doporučovala smíchat s majonézou a přidat teplé brambory a cibuli. Kde vzala Magdalena Dobromila inspiraci k tomuto receptu, není úplně jasné. Víme ale to, že se na štědrovečerní tabuli běžných rodin dostal v 60. letech minulého století.

Receptura se ustálila na vařené brambory, kořenovou zeleninu, vejce, cibuli a majonézu. V bohatších rodinách ještě přidávali uzeninu. A velmi podobný jej připravujeme i dnes. Tak ať se i letos podaří.

autor: Iva Hüttnerová

Mohlo by vás zajímat

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.