Bramborářské dny opět ovládly Havlíčkův Brod

26. říjen 2012
Zprávy z

Na 22.ročník tradičně zamířili pěstitelé a odborníci z celé republiky. V kulturním domě Ostrov dnes vystavují 186 odrůd brambor.

Kromě přehlídky výpěstků se zemědělci účastní semináře. Společně hodnotí uplynulou bramborářskou sezonu a předávají si nové zkušenosti a poznatky. Velcí i drobní pěstitelé z řad veřejnosti mají možnost ptát se odborníků na vše, co je zajímá. "Je tady poradenská služba z Lípy u Havlíčkova Brodu, kde je hlavní odrůdová zkušebna pro brambory. Dále se můžou návštěvníci ptát pracovníků z Výzkumného ústavu bramborářského," zmínil tajemník svazu Josef Králíček. Zájemci mají možnost různé odrůdy brambor také ochutnat nebo si přímo koupit.

Dnešní výstavě spojené s ochutnávkou předcházela tradiční odborná soutěž studentů středních hotelových škol O bramborovou pochoutku Vysočiny. A do finále vstoupí Bramborářské dny zítra na Havlíčkově náměstí. Návštěvníci budou mít opět možnost pořídit si konzumní a sadbové brambory a výrobky z nich. V široké nabídce najdou také potřeby pro zahrádkáře a pěstitele. Vyvrcholením bude tradiční soutěž ve škrábání brambor. "Začneme o půl desáté, zájemci dostanou stejné obleky a škrabky a pět kilo brambor. Kdo je oškrábe nejdřív, zvítězí. Kdo by si myslel, že vyhrávají hlavně ženy, je na omylu. Například vloni vyhrál s naprostým přehledem muž," uzavírá Josef Králíček.

Spustit audio