Bobři na Vysočině tolik neškodí, první problémy už ale přicházejí

11. červenec 2011

Bobři na Vysočině zatím větší škody nepůsobí, obavy z budoucnosti se ale zvětšují. V našem kraji teď žije až 150 jedinců tohoto chráněného druhu.

Třeba u rybníka Polovec na Měřínsku zatím kácejí hlavně náletové dřeviny, ale už si dělají zálusk i na větší stromy. "Okusují mi v lese smrky," potvrzuje Marian Čížek, který v místě podniká a bydlí. "Ale jinak je to pěkný pohled," říká vzápětí, protože přímo nad rybníkem Polovec bydlí. Také starosta Měřína Jiří Servít tvrdí, že mu bobři nevadí. "Kácejí hlavně náletové dřeviny a jsou svým způsobem turistickou atrakcí," vysvětluje s tím, že stromy, které chce městys uchránit, nechal obalit pletivem. "Do budoucna máme ale strach o hráz, je celá podnorovaná," dodává. Na zaplavení luk u Měřína si potom stěžovali zemědělci.

Je tedy jisté, že do budoucna bude třeba otázku soužití bobrů a člověka lépe řešit. "V řadě případů lze příjímat opatření, která budou škodám předcházet. Někdy bude naopak nutné k odškodnění vlastníků využít systém finančních náhrad. Do budoucna se ale v některých oblastech pravděpodobně nevyhneme ani zásahům regulujícím vývoj místní populace," říká Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody a krajiny v Havlíčkově Brodě.

autor: Daniel Burda
Spustit audio