Bezpečnějšímu chodníku ustoupí část hradeb

20. prosinec 2011
Zprávy z

Nejužší chodník v Jihlavě se bude rozšiřovat. Jde o místo ve Znojemské ulici při výjezdu z Masarykova náměstí u nejrušnější křižovatky ve městě.

Nejužší chodník na nejrušnější křižovatce v Jihlavě se bude rozšiřovat. Místo se nachází při výjezdu z Masarykova náměstí v ulici Znojemská, kde do chodníku zasahuje roh domu, který bude skosen. "Protože se ale nejedná o obyčejnou zeď, ale o městské hradby, bude zásah podle statiků technicky náročný. I proto jsou předběžné náklady vypočítány na zhruba jeden milion korun," řekl Regionu primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal.
Po zásahu do hradeb bude chodník ve svém nejužším místě rozšířen o půl metru. "Jsem ráda, že se s tím bude něco dělat. Chodím tady denně s kočárkem a občas mám opravdu strach, že sklouznu pod trolejbus. Jen škoda, že tu nevznikne podloubí, to by bylo daleko lepší," myslí si mladá maminka Petra.
Podloubí pro chodce bylo podle vedení města jednou z variant. "Protože je ale zeď domu vlastně městským opevnění, jehož šířka je okolo čtyř metrů, nevím jak by se to dalo technicky zvládnout," uvedl vedoucí úřadu územního plánování Tomáš Lakomý. Nemluvě o tom, že se tak velký zásah do hradeb příliš nezamlouvá památkářům.
Nebezpečný chodník v ulici Znojemská by měl být o půl metru rozšířen v příštím roce.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio