Bezlaktózový koláč
V pátečním Apetýtu pro vás máme další sladkou tečku za pracovním týdnem. Je jím recept na koláč, na kterém si může člověk pochutnat, i když se potýká s takzvanou intolerancí laktózy, tedy s částečnou nebo úplnou neschopností trávícího traktu zpracovávat laktózu.
Potřebujete:
na těsto:
- 400 g polohrubé mouky
- 100 g cukru krupice
- 375 ml vody
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 1 prášek do pečiva
na drobenku:
- 6 lžic polohrubé mouky
- 4 lžíce moučkového cukru
- 2 plátky bezlaktózového másla
- navrch čerstvé nebo zavařené ovoce (meruňky, švestky)
Postup:
- Smícháme mouku a prášek do pečiva.
- Poté přidáme ostatní ingredience a vymícháme těsto.
- To pak nalijeme na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečeme asi půl hodiny.
- Pak poklademe zavařeninou a posypeme drobenkou a pečeme ještě asi čtvrt hodiny dozlatova.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.