Autobusem MHD z Jihlavy do Rantířova, Plander a Vyskytné. Obce by si to přály

14. září 2021 07:00

Jedním spojem dojet do centra města nebo do průmyslové zóny. To chtějí pro své lidi úřady ve třech obcích v těsném okolí Jihlavy, se kterou jednají o zavedení linek MHD.

Tři vesnice v okolí Jihlavy usilují o to, aby k nim zajížděla tamní městská hromadná doprava. Lidé z Rantířova, Plander a Vyskytné by se tak mohli do krajského města dopravit autobusy, které by jezdily v pravidelném hodinovém intervalu.

Obce se ale musí dohodnout s krajem, kterému by nové linky narušily současný systém veřejné dopravy.

Rantířov

„Když se podíváte na mapu, tak Rantířov a Vyskytná je od Jihlavy asi 2 kilometry. Byli bychom rádi, kdyby nás Jihlava městkou dopravou obsloužila,“ řekl starosta Rantířova Tomáš Novotný.

„Směřujeme tam děti do škol, chodíme tam do práce, jsem přesvědčený o tom, že lidé budou jezdit tím autobusem,“ dodal starosta. Obec by chtěla, aby autobusy jezdily v hodinových intervalech a v Jihlavě zajížděly do centra nebo do průmyslové zóny.

Náklady

Ratnířov je schopný se podílet na provozu linky až půl milionem korun ročně. V současné době čeká na propočet nákladů ze strany Jihlavy a dopravního podniku.

„My bychom rádi těm obcím vyšli vstříc, máme dostatek autobusů, to ale v prvé řadě musí říct kraj, protože kraj zajišťuje veřejnou dopravu pro ty obce,“ uvedl jihlavský radní Jaroslav Vymazal (ODS).

Kraj Vysočina je podle předsedy výboru pro rozvoj strategických projektů Martina Hyského (ČSSD) připravený potřebné změny udělat. „Je to určitě o jednání, my se rozhodně nebráníme nějaké drobné změně konceptu.“

Kraj Vysočina má pro obce ještě připravenou vlastní novou linku, kterou by případně spustil na jaře 2022. Autobusy by ve špičce jezdily v hodinových intervalech, mimo špičku po dvou hodinách.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související