Archeologové odkrývají na opravovaném náměstí ve Žďáře nad Sázavou historii města

18. duben 2014

Mezi stavebními dělníky se na rozkopaném žďárském náměstí usídlili archeologové. Z výkopů zachraňují důkazy o středověkém osídlení města i jeho dalších časových proměnách. Patří mezi ně třeba pivovar nebo měšťanské domy tvořící soubor kdysi zvaný Špalíček.

Archeologický průzkum je na samém začátku, už teď je ale jasné, že centrum Žďáru nad Sázavou toho skrývá dost.

„Ve třinácti sondách jsme zachytili pozůstatky pivovarského domu, který tady stál. Zřejmě nejstarší zmínky jsou z 15. století. Dostali jsme se ale až k nálezům ze 14. století,“ popisuje vedoucí výzkumu Pavel Hušták.

Na ploše, která se dnes užívá jako parkoviště, podle něj ještě v 70. letech stál Špalíček. „Jsme rádi, že se nám podařilo zachytit ty kamenné konstrukce Špalíčku,“ dodává Hušták.

Pivovar na řadu domů zvaných Špalíček navazoval. Posledním, kdo v něm ještě v 19. století vařil pivo, byl pan Landiš z Mydlářského domu.

Části zbytků z domácností, například keramiky, dostal za úkol ve výkopu hledat a sbírat dělník stavební firmy Radek. „Zkoušeli jsme to tady vydolovat, ty střepy. Když se to podařilo, tak jsme to poskytli archeologovi,“ říká a v ruce drží vyzvednuté nálezy z keramiky.

„Jedná se o nálezy z 15. století. Tato keramika byla běžná užitková, říká se jí šedý mor,“ vysvětluje vedoucí výzkumu Hušták.

„Je to dobře pálená neglazovaná keramika, která je tvořená z plavené hlíny. Není tam viditelné ostřivo, na rozdíl třeba od keramiky ze 14. století, kde ostřivo je viditelné. Zrovna tady pro oblast Žďárska je typické obrovské přidání slídy do hrnčířského těsta,“ upřesňuje.

Výzkum bude pokračovat s počtem asi 17 archeologů až do konce května a to ve spolupráci se stavaři, se kterými sladí práci tak, aby se rekonstrukce nezdržovala. Důkazy o časových proměnách žďárského centra budou v budoucnu v muzeu.

Spustit audio