ANO v Jihlavě chce rezignaci náměstka Laštovičky z ODS. Ten to ale odmítl

28. leden 2020 06:00

Hnutí ANO, které je v Jihlavě v opozici, v otevřeném dopise vyzvalo k rezignaci náměstka jihlavské primátorky Petra Laštovičku z ODS kvůli jeho nezaplacenému dluhu.

Okolnostmi jeho dluhu se minulý pátek zabýval server Seznam Zprávy. Laštovička řekl, že rezignovat nehodlá a chce dokázat, že záležitost je jinak, než jak ji podávají média.

Podle serveru Laštovička koupil od věřitelky dům ve středočeských Mnichovicích s cenou sedm milionů korun. Přes pět let jí dluží asi dva miliony korun. Věřitelka na Laštovičku podle serveru podala trestní oznámení. Zastupitelský klub ANO dnes Laštovičku vyzval k rezignaci jak na funkci náměstka primátorky, tak na volený mandát. „Vaše jednání se neslučuje s výkonem veřejné funkce,“ uvedl.

Dluh nerozporuje

Laštovička řekl, že dlužnou částku nerozporuje a záležitost považuje za osobní spor, který využila opozice. Urovnat ho chce během tří týdnů, včetně vyrovnání s věřitelkou. Jihlavská primátorka Karolína Koubová (Fórum Jihlava) řekla, že reportáž o dluhu náměstka Laštovičky považuje za jednostrannou. „Od rady města jasně zaznělo, že má tři týdny na to, aby svoji situaci vyřešil, tím to pro nás končí,“ řekla.

Dodala, že dluhy se mají platit. „Druhá věc je, proč se ta celá situace děje, proč je svoláváno mimořádné zastupitelstvo a opozice si na tom dělá svoji kampaň,“ uvedla primátorka.

Mimořádné zastupitelstvo

Mimořádné zastupitelstvo bude v Jihlavě na žádost opozičních zastupitelů 3. února. Zabývat se má postupem města při řešení sporu o vydání vodohospodářského majetku ze svazku obcí, z něhož Jihlava vystoupila na konci roku 2012.

Loňská změna právní kanceláře novým vedením města vyvolala na radnici koaliční krizi, v červnu na post náměstka rezignoval lidovec Jaromír Kalina.

ANO minulé komunální volby v Jihlavě vyhrálo, má deset zástupců v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu. Jihlavu vede koalice Fóra Jihlava, ODS, Žijeme Jihlavou!, s podporou dvou ze tří zástupců za KDU-ČSL má 19 hlasů. Opozici tvoří hnutí ANO, ČSSD, KSČM a SPD, podporuje ji i bývalý lidovecký náměstek primátorky Kalina.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související