Andulka nechce mluvit? Pískejte na ni melodii

22. červenec 2015
Dobré odpoledne

Mluvící papoušek, to je sen snad každého malého dítěte. Jak stárneme, vidíme i ty stinné stránky – nemluví vždycky slušně, někdy nemluví vůbec, ale střílí kolem sebe zrní, peří a trus.I přesto patří k jednodušším druhům na chov, takže se hodí, abychom s nimi začali.

Jestli trváte na tom, že chcete mluvícího ptáka, zkuste to pro začátek se samečkem andulky.
Je běžně dostupnáve zverimexech, je vhodná i pro začátečníky. „Samečka poznáte podle toho, že má modré ozobí – rohovinu nad zobákem. Musí to být mladý kus, je učenlivější,“ radí na začátek Karolína Pechová z prodejnyPet Center.

Neučte ho mluvit hned

Když si přinesete ptáčka domů, nezkoušejte na něj mluvení hned. Je dobré nechat ho pár dní v klidu, aby sizvyklna nové prostředí. „Dáme mu jídlo a pití a postupně začneme ke kleci přicházet, aby si na nás zvykl. Je dobré být v klidu, být v místnosti s ptáčkem sám. I jiné zvíře může andulku rozptylovat,“ má vyzkoušené Karolína Pechová a doplňuje, že důležité je si vybudovat u zvířete důvěru: „Postupně ho zvykejte na svoji přítomnost, zvykejte si ho na prst. Máte kontakt. Opakujte jednoduché slovo o jedné nebo dvou slabikách. Můj tip je, pokud se nechytá na slovo, vypískat mu tu melodii a třeba začne chytat melodii. Někteří ptáci místo slov opakují jenom zvuky. A některým se nechce mluvit vůbec, i když by mluvící být měli.“ Důležitá je trpělivost a klid. Zvíře musí cítit, že jste v pohodě.

Karolína Pechová

Sprostý papoušek?

Ptáci, kteří mluví, milují slova s hláskou r. Někdy pták zachytí nevhodné slovo a je velmi těžké ho to odnaučit. Zkuste ho nechat zapomenout. Slovo v jeho přítomnosti neopakujte, nijak na ptákovy poznámky nereagujte. „Ale ptáci jsou jako děti, některé věci prostě nezapomínají,“ varuje s úsměvem Pechová.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio