Agro Měřín si stěžuje na lidi, kteří jezdí po osetých polích

20. srpen 2019 14:47
Pole, sucho, ilustrační foto

Společnost Agro Měřín bojuje proti tomu, aby po pozemcích, na kterých hospodaří, jezdila auta, kola nebo dokonce chodili pěší turisté.

Speciálně míří na myslivce, kteří přes lány jezdí k posedům. Ničí tak prý úrodu.

Na zvuk auta jsou teď v Agro Měřín citliví

Podle jejich názoru jezdí auta přes pole až příliš často. „Pokud je takto do zemědělského pozemku zasahováno po delší dobu, dojde nejen k likvidaci úrody, nýbrž i k trvalému poškození pozemku samotného. Navíc rozježděný pozemek narušuje ráz krajiny a přírody, kterou se jako zemědělci snažíme dotvářet, nikoliv poškozovat,“ napsal v dopise adresovaném vybraným radnicím vedoucí rostlinné výroby Agro Měřín Luděk Rezničenko. Český rozhlas ho kontaktoval s prosbou o natáčení, dohodnutou schůzku ale zástupce společnosti na poslední chvíli zrušil.

Logo

„Nelze opomenout, že k zásahům do vlastnického práva a poškozování zemědělských plodin dochází ze strany uživatelů honiteb, kteří na zemědělské pozemky neoprávněně umísťují myslivecká zařízení a k těmto se po osetých, či osázených zemědělských pozemcích dopravují motorovými vozidly." Stojí také v prohlášení Agro Měřín.

Myslivci se brání

Oldřich Sedlář z okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou ale namítá, že myslivci často nemají ani jinou možnost. Jsou totiž místa, kde se jinak než přes oseté plochy k posedům nebo například krmelcům dostat nedá. „Konkrétně Agro Měřín zrušilo většinu polních cest, které vedly k lesům, rozoralo je a začlenilo do svých bloků. Takže v mnohých případech se nelze dostat ani k lesům," tvrdí Sedlář.

Radnice v Měříně s touto záležitostí podle starosty Jiřího Servíta z ODS nemůže nic udělat. Úřad se alespoň rozhodl výzvu firmy Agro Měřín vyvěsit na úřední desku městyse. „A zároveň jim odešleme dopis, pokud by chtěli zveřejnit nějaký článek ve zpravodaji, ať nám ho pošlou a my jim ho zveřejníme," slibuje starosta.

 

Současný dopis Agro Měřín není výjimečný. Většinou ale byly podobné výtky směřovány proti lidem na motorkách nebo čtyřkolkách.

Spustit audio