Aby příští rok bohatě kvetly, ořezejte jarní keře hned po odkvětu

13. květen 2022

Odkvétají forsytie, tedy zlatice (možná jim nesprávně říkáte zlatý déšť), někde už naplno voní šeříky. A rozkvetou další keře, bíle kvetoucí tavolníky, rododendrony. Po odkvětu je můžeme tvarovat i zmlazovat. Hlavně je nesmíme nechat vytvořit plody a semena. To zpomaluje a omezuje tvorbu květních pupenů na další rok. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„Rostlina, která vytvoří dostatek dozrálých semen, se další rok do kvetení nijak netlačí. Podobně jako třeba jabloně. Když je netvarujeme, jeden rok dají ovoce spoustu, další dva roky se z toho dostávají, aby zase nasadily spoustu ovoce a odpočívaly.

Konkrétně: u šeříků je třeba ořezat odkvetlá květenství. Pokud to zanedbáme, příští sezonu méně pokvetou. Také je můžeme mírně prořezat. Zlatice a tavolníky po odkvětu upravujeme více, můžeme je prořezat, zmladit. Stejně jako šeříky budou tvořit základy květů letos v létě. Pokud je řežeme v zimě, odstraňujeme si to, o co nám vlastně jde: květy, které by na jaře keře zdobily.

Zlatice v plném květu

A co s jarními cibulovinami: s narcisy, tulipány, hyacinty? Tam, kde je chceme nechat ještě do příštího roku, je přihnojíme nějakým tekutým hnojivem. Takovým, které obsahuje základní i stopové prvky. Cibuloviny, které budeme vyrývat, hnojit nemusíme, to je jasné. Hyacinty vyrýváme a přesazujeme každý rok, jinak výrazně zeslábnou, omezují kvetení. No a ze všech rostlin odstraníme tvořící se plody, aby se rostliny neoslabovaly a příští jaro pěkně kvetly.“

Spustit audio

Související