Aby nakrájené ovoce nezhnědlo aneb tady pomůže citron, ocet, ale i špetka soli

Aby nakrájené ovoce nezhnědlo aneb tady pomůže citron, ocet, ale i špetka soli
Čerstvé nakrájené ovoce bohužel rychle podléhá oxidaci. Zhnědne a nevypadá lákavě. Jak zabránit hnědnutí rozkrojených jablek, hrušek a banánů? Tím nejznámějším způsobem je pokapání ploch řezu citronovou šťávou.
Pokud ale máte pokrájeného ovoce větší množství nebo jen nechcete, aby ovoce bylo kyselé a mělo výraznou citronovou chuť, stačí ho ponořit na chvilku do misky plné ledové vody se lžící čerstvě vymačkané citronové šťávy.
Stejně dobře ale funguje i ocet, ať už ten klasický nebo třeba jablečný. Účinná je i solná koupel připravená ze studené vody, ve které jste rozmíchali špetku soli. Nemějte obavy, na chuti ovoce to nepoznáte.
Dalším ze způsobů, kdy si ovoce krájíte do ovocného salátu, je následující: ponořit nakrájené kousky do citronové limonády. Nejenže potom ovoce nezhnědne, ale získá navíc příjemně nasládlou a svěží ovocnou chuť.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.