90 tisíc na dva týdny v ráji, 170 tisíc na čtyři roky po návratu! I taková může být realita dovolené

24. srpen 2015
Dobré odpoledne

Exotické země lákají na dovolenou a většina z nás podlehne. Když na to máme vycestovat i za oceán, pak je to v pořádku. Když na to ale nemáme, ale přesto chceme vyrazit a půjčíme si peníze z banky, pak se taky může stát, že pohádková dovolená se stane noční můrou.

„V naší občanské poradně v Jihlavě řešíme zhruba 10 procent dluhových problémů i tohoto typu. V jiných poradnách toho může být ovšem podstatněji více,“ říká na úvod Karel Křivánek.

Je dobré nejprve si selským rozumem spočítat, jestli je v našich silách půjčku vynaloženou na dovolenou později řádně splácet. Zda si ji můžeme zkrátka dovolit. „Lidé nedomýšlí,“ upozorňuje Karel.

Je zapotřebí nezapomínat na finance, které vynakládáme na domácnost, děti, na různé aktivity. Dále je potřeba zjistit si nabízené produkty u více bankovních společností a nebrat hned první, která se nabízí a zdá se být nejvýhodnější. Naopak ta by se vám ve finále mohla i pěkně prodražit. Pak přijdete o práci, nebudete moci splácet a nastanou problémy. Nejhorší je pak vyhýbání se věřitelům a ignorování upomínek, to ve finále vede k exekuci. A pak, jak z toho ven!

„Čím dříve přijde člověk do občanské poradny s problémem, který se týká neschopnosti splácení půjčky, tím lépe. Za včasného jednání se dá vyřešit vše,“ dodává Karel Křivánek.

V občanské poradně vám pomohou najít to správné řešení vašeho problému. Jen se nestydět a snažit se jít potížím čelem. Vždy se dá jednat s věřiteli o podmínkách, dá se naplánovat i splátkový kalendář. Dalším krokem k vyproštění se z dluhové pasti je osobní insolvence!

„Přestavte si, že k vám přijde manželský pár, který byl schopen nabrat si půjčky u 32 věřitelů včetně dovolené na dluh,“ usmívá se Karel Křivánek. A na otázku, jestli je to vůbec možné, odpověděl: „Bohužel ano, tímto v naší občanské poradně padl rekord.“
„Není nutné půjčit si částku 90 tisíc korun na exotickou dovolenou, mít z toho na pár dní radost a poté mít před sebou několikaletý dluh za 170 tisíc. To je třeba uvědomit si už v samém začátku. Pak je dobré zvažovat, jestli to má cenu půjčit si na dovolenou. V České republice je také nádherně,“ uzavírá Karel Křivánek.

Spustit audio