316 vozidel, 17 nabíjecích stanic. Aktuální stav elektromobility na Vysočiny

12. únor 2020 05:00

Ačkoliv má Vysočina jednu z nejhustějších sítí nabíječek, elektromobilů jezdí v běžném provozu jenom pouhý zlomek.

Na Vysočině je v provozu asi 316 elektromobilů, alespoň tolik jich má oficiální registraci. Jen za poslední rok přibylo víc než sto takových vozidel.

Majitelé takových vozidel mají některé výhody, mohou například na dálnici bez dálniční známky, mohou parkovat na vyhrazených místech zdarma.

Kilometr za korunu, za dvě

Na Vysočině je celkem 17 dobíjecích stanic, jedna z největších je u Humpolce poblíž dálnice D1. „Jsme tady 20 minut a máme nabito na 400 kilometrů.“ Zdeněk Jurečka právě nabil svou červenou Teslu.

Vozidlem jezdí asi půl roku a už si všiml zdražení. „Všechno jde nahoru, i tohle jde nahoru. Kilometr s tím ujede za korunu, také za dvě nebo tři, záleží, jak jedete,“ vysvětluje dále.

Cena vozu

Auta na elektřinu jsou pořád dražší než vozy na tradiční pohon. Například v Okříškách chtěli tamním pečovatelkám koupit elektromobil, nakonec od toho ustoupili. „Je tam nějaká dotace, ale ta cena vychází pořád víc než cena klasického auta. Nehledě na to, že můžeme koupit nějaký lehce ojetý vůz a pořád nám to vyhovuje,“ řekl starosta Zdeněk Ryšavý (ČSSD).

Jedna věc je cena vozu, druhá už zmíněná cena nabíjení. Ta, jak jsme řekli, jde nahoru. „Jsou firmy, které chtějí 21 korun za kilowatthodinu, to už je moc. Nechá se ale získat karta například od firmy EON nebo doma ze zásuvky, kdy jste na jiných penězích,“ podotkl místopředseda asociace pro elektromobilitu Marek Klásek.

Elektromobil se dá dobíjet i pomocí solárního panelu, pak se jezdí prakticky zadarmo.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio