150 lidí ročně zemře na otravu oxidem uhelnatým! Není totiž cítit

26. říjen 2015
Dobré odpoledne

Začala topná sezóna a to znamená, že bychom si měli nechat zkontrolovat komín i plynové spotřebiče, hlavně kotel a karmu. „Ročně v Česku zemře minimálně 150 lidí kvůli otravě jedovatým oxidem uhelnatým, k tomu si musíme připočítat stovky přiotrávených lidí,“ přibližuje černé statistiky vyšetřovatel požárů hasičského záchranného sboru Jiří Zelenka. A vzpomíná na několik případů otravy a přiotrávený plynem CO, které v roce 2014 otřásly Havlíčkovým Brodem.

„Zapomínáme na to, že každý plynový spotřebič musíme nechat seřídit servisním technikem. Měli bychom po nich chtít tzv. čtyřpaskalovou zkoušku,“ radí Jiří Zelenka. Někdy totiž servisní technici neudělají komplexní seřízení. Na vině nebezpečného hromadění oxidu uhelnatého v domácnosti je kromě plynového spotřebiče ještě řada dalších věcí, vysvětluje Jiří Zelenka: „Ano, ucpou se nám lamelky na výměníku, ale k tomu máme zateplený dům, větší dveře, plastová okna, výkonný krb a digestoř.“

Jako dárek detektor na oxid uhelnatý

Oxid uhelnatý je jedovatý a není cítit. Ani nevíme, že ho doma máme ve zvýšené koncentraci. Říká se, že ho v koupelně, kde máme karmu, poznáme podle orosených skel. Ale podle vyšetřovatele je lepší než se spoléhat na vlastní nedokonalé smysly, pořídit si detektor. „Existují sofistikovaná zařízení, která to poznají, a nemusím se bát, jestli moje dítě z koupelny vyleze nebo nevyleze. Stojí v řádech stokorun. Autonomní hlásič mě zase upozorní na kouř.“ Detektor je na suchý zip nebo oboustrannou lepicí pásku a už je to podle hasičského vyšetřovatele designově tak udělané, že to ani nebude hyzdit interiér. „A doporučuju to vozit i na dovolenou. Je to malé, lehké, do auta se nám to vejde. A vydrží vám to spoustu let,“ uzavírá Zelenka téma bezpečnostních hlásičů.

Kontrola komínů? Někdy stačí šikovný manžel

Minimálně jednou ročně bychom si domů měli pozvat kominíka. Podle vyšetřovatele Jiřího Zelenky si každý šikovnější muž může komín zkontrolovat sám. „Obnáší to vylézt na půdu nebo na střechu, můžeme to vyčistit odspodu. Muži to obvykle zvládnou. Doporučuji třikrát za sezónu komín takto domácky zkontrolovat.“

Většinou už nepálíme v kotlích všechno, co doma najdeme, v tom jsme se polepšili. Ale podle vyšetřovatele Jiřího Zelenky používáme často mokré dřevo a to více dehtuje. Tím dřív se nám zanesou komínové cesty a pak může dojít k požáru sazí v komíně. Kdo nemá čisté svědomí, jestli pálí opravdu suché dřevo, měl komíny kontrolovat častěji.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.