10 rad, jak správně pálit domácí kořalku

14. září 2015
Dobré odpoledne

Pomalu se blíží čas pálení alkoholu z výpěstků naší zahrady. Připravili jsme pro vás poradnu, jak správně nachystat kvas, aby platilo známé: kudy teče, tudy léčí. Se svými zkušenostmi se podělil Vladimír Filip z Pálenice Smrčná.

1. Jablka a hrušky nadrtit, švestky stačí zmáčknout

Velké kusy ovoce hůř kvasí, jablka a hrušky proto je dobré pomlet nebo nadrtit. Hrušky mohou být na hrubší kusy než jablka. Švestky je dobré aspoň rozmáčknout, aby se narušila jejich struktura a pustily šťávu, aby nezačaly plesnivět.

2. S peckami nebo bez pecek? Záleží na chuti

Někdo nechává v ovoci pecky, jiný je odstraňuje třeba i z třešní. Vladimír Filip říká, že ani jeden způsob není dobrý nebo špatný. Pecky dají nápoji trpčí chuť, někomu to chutná.

3. Stopky vždycky pryč

Zatímco u pecek jsou možné obě varianty, u stopek platí: vždycky pryč.

4. Ovoce jen zdravé

Ovoce může být natlučené, nakousané od vosy, to nevadí. Suché, nezralé nebo plesnivé ovoce do kvasu nepatří.

5. Bez cukru

Cukr bych nepřidával, pokud chcete víc pálenky, nasbírejte víc ovoce, říká majitel pálenice.

6. Nemíchat, chemie si pomůže sama

Stejně jako u pecek panují mezi paliči dva názory na míchání. Jedni doporučují mírné míchání od začátku, jiní tvrdí, že se tím všechno jen pokazí. Oba názory mají něco do sebe. Na hladině kvasu se vytvoří vrstva, někdy se jí říká deka nebo koláč, která brání přístupu vzduchu, tím pádem se kvas nemůže zkazit. Když ho narušíme, dostane se k ovoci vzduch a může nastartovat procesy, o které nemáme úplně zájem. U kvašení se navíc uvolňuje oxid uhličitý a ten způsobuje mírný pohyb ovoce v kvasu, takže míchání není úplně potřeba. Například v bavorských pálenicích ale míchají úplně od začátku kvasných procesů.

7. Sud s kvasem klidně do kuchyně, ale jen na týden

Nejdůležitější je teplota místnosti, kde sud stojí. První týden má být v místnosti, kde je 18-20 stupňů. Potom ho máme přesunout do míst, kde je 11-15 stupňů. Necháme ho v garáži, ve sklepě, ve stodole. Kvas kvasí do 4 stupňů nad nulou, to je další důležitý údaj.

8. Každé ovoce kvasí jinak dlouho

Třešně vykvasí za 4-6 týdnů, meruňky za 6-7 týdnů. U třešní radím přijet dřív, rády octovatí. Švestky kvasí 8-10 týdnů, protože je to koncem roku, jsou nižší teploty, kvasný proces probíhá později. Nejobtížnější jsou hrušky, ty rády octovatí, musíme je obzvlášť hlídat. Jablka a švestky můžeme dovézt až v březnu, dubnu.

9. Až spadne deka, hurá do pálenice

Při kvasném procesu to bublá, jak se uvolňuje oxid uhličitý. Po dvou měsících přestane kvašení - tedy bublání, někdy klesne deka, to je ta horní vrstva, pak je čas odvézt ovoce do palírny, aby se kvas nezkazil. Jakmile zoctovatí, je naše práce nenávratně ztracená. Některé pálenice nabízí, že si můžete ovoce dovézt k nim a oni sami všechno ohlídají.

10. Jen 30 litrů stoprocentního alkoholu na domácnost, ne na osobu

Zákon dovoluje vypálit 30 litrů 100% alkoholu ne na jednu osobu, ale na jednu domácnost. Takže manželka, manžel a dospělé děti opravdu mohou vypálit jen 30 litrů alkoholu. Zákon se nevyplácí obcházet ani tak, že si zbytek úrody odvezete do jiné pálenice, protože celní správa dostává údaje ze všech pálenic. A podle jména, adresy a rodného čísla snadno dohledá, kde všude jsme pálili a kolik toho dohromady doma máme.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio