Koláč s tvarohem

Na koláčích z litého těsta na plech je skvělá rychlost a snadnost přípravy. Když je recept hrnkový, nepotřebujeme ani váhu a většinu ingrediencí máme většinou běžně doma.

Pokud přece jen oceníte nákupní seznam, tak kromě základních přísad, jako je mouka, cukr, vajíčka, olej, máslo a prášek do pečiva, budete navíc potřebovat jen zakysanou smetanu a dvě vaničky tvarohu. To třeba u nás je potřeba koupit zvlášť kvůli pečení.

Ingredience
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukr krupice
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 200 ml mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • citronová kůra
  • Náplň:
  • 2 tvarohy ve vaničce
  • 1 vejce
  • cukr dle chuti
  • vanilkový cukr
  • trocha mléka
  • Drobenka:
  • ½ másla
  • hrnek cukru
  • hrnek polohrubé mouky

Pokud máme vše, můžeme začít, ať je za chvíli hotovo - v míse smícháme 2 hrnky polohrubé mouky, hrnek krupicového cukru, a prášek do pečiva, tedy suché přísady. Přidáme půl hrnku oleje, dvě vajíčka, dvě deci mléka a kelímek zakysané smetany.

Promícháme, přistrouhneme citrónovou kůru z bio nebo dobře omytého citrónu a zamícháme těsto. Nalijeme na větší plech.

Teď smícháme dva tvarohy s vajíčkem, vanilkovým cukrem, moučkovým cukrem podle chuti dosladíme, a můžeme naředit trochou mléka, aby se náplň dobře nalila na těsto. A nakonec přijde drobenka, na kterou mám léty ověřený recept – půlku změklého másla promneme prsty s hrnkem cukru a hrnkem mouky. Posypeme koláč a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme na 200 stupňů asi tři čtvrtě hodiny – a je to!

autor: dak

Související