Polévka z hlívy ústřičné

Jako houbovou polévku si nejspíš představíme bramboračku nebo nějaký dobrý krém z hříbků. Celoročně si ale můžeme pořídit – nebo dokonce vypěstovat hlívu ústřičnou, chutnou a zdravou houbu, se kterou se dají v kuchyni provádět nejrůznější úpravy. Hlíva se dá vařit, dusit, opékat, smažit, grilovat i dokonce udit.

Když hlívu lehce předvaříme, dá se i zamrazit. Polévka z hlívy velmi připomíná chutí i přípravou oblíbenou dršťkovou – tip na bezlepkovou, ale i běžnou přípravu má Veronika Došková z jihlavského kuchařského centra Gurmandie.

Ingredience
  • 500 g hlívy ústřičné
  • 2 lžíce oleje
  • 1 l vody
  • 1 cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • oregano
  • majoránka
  • sladká mletá paprika
  • (případně gulášové koření)
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce solamylu/mouky na zahuštění

„Na hlívovou polévku ala dršťková si opečeme nakrájenou cibulku do hněda tak jako na guláš. Pak se nakrájí hlíva stejně jako dršťky, takové kousky tři centimetry krát půl centimetru. Hodí se na cibulku, zarestuje se, zalije vodou, přidá se koření, většinou nějaké oregano, majoránku až nakonec, aby nezhořkla. Trošku česneku, a pak se zahustí. Já ji mám zahuštěnou solamylem, takže polévka je bezlepková. Dá se zahustit i moukou, ale pak se doporučuje sníst ji hned ten den, protože ta mouka udělá druhý den takovou ne příliš příjemnou konzistenci, na to je lepší ten solamyl. A samozřejmě do polévky ještě patří sůl a pepř.“

Sůl a pepř nesmí chybět nikdy, když chystáme polévku, a jaké ještě koření?

Paprika – sladká mletá červená na barvu, a kdo chce, může přidat i trošku gulášového koření, polévce to neublíží.

Spustit audio