Koláčky s tvarohem a povidly z moravsko-slovenských hranic
Při cestách v cizině i po české republice ochutnávám nejrůznější speciality a také poprosím o recept, když jde o něco nezapomenutelného.
V historické obci Sidonie, která se táhne v Bílých Karpatech podél hranic se Slovenskem, jsem ochutnala úžasné koláčky od paní Karly Nedavaškové, milovnice jízdy na kole, houbaření, ale také pečení.
- 500 g mouky
- necelých 250 ml mléka
- 150 ml oleje
- 2 žloutky + 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 10 lžic cukru
- kůra ze 2 citrónů
- 1 kostka droždí
- špetka soli
- tvarohová náplň
- povidla
- rozinky
- Na posypku:
- sádlo
- hladká mouka
- trocha cukru
Takto dělá své neuvěřitelně dobré tvarohové koláčky:
„Půl kila hladké mouky, nastrouháte si tam jeden citrón do toho těsta, dáte si tam špetku soli. Do malého hrnku si dáte deci a půl oleje, dáte si sehřát mléko, ani ne čtvrt litru, ale nesmí být moc teplé to mléko. Dáte si do toho vanilkový cukr, deset lžiček krystalu, zamícháte si to a do toho přijde kostka kvasnic. Až vám vyletí kvasnice navrch, tak si do toho dáte ten olej, dva žloutky a jedno celé vajíčko. Pak to zamícháte a vymísíte, já to dělám rukou, tak, aby tam na stěně nezbylo nic,“ popisuje paní Karla.
Na stěně mísy tedy nesmí zůstat žádné drobky, těsto je vláčné a drží pohromadě. Vystačí na 42 koláčků: „Udělám si takovou ruličku a hážu to na plech rukou. Ty dávám na plech po šesti.
Rozdělám to, dám do toho tvaroh, rozinku, zadělám a navrch dám povidla, ty zase musí být spravené. Potřu to čistě jako žloutkem a na to si udělám z hladké mouky posypku: sádlo, hladkou mouku a trochu cukru.
Ta posypka vám nesmí spadnout, to by nebylo hezké,“ vzkazuje s úsměvem pekařka.
Takže – do těsta patří olej a spousta citrónové kůry, do drobenky zase sádlo a tvaroh je vychucený žloutky a také citrónovou kůrou. No a povidla – ta se vylepšují zvlášť. Ale o tom zase příště.
Související
-
Indické placky papadam
Indická jídla si doma vaříme docela často – většinou jsou ingredience stejné jako naše, jiné je jen koření.
-
Masové kuličky v rajčatech
Masové kuličky, to je hit, ty bych mohla vařit stále dokola. Dělám je s klasickou rajskou omáčkou, která voní po skořici a hřebíčku, jenže ta je spíše na zimu.
-
Květák se sýrem
Květák by se dal jíst pořád, obzvlášť smažený! Ale těch sacharidů! A smaženého! Naštěstí jsou i jiné alternativy, jak květák ochutit a zkombinovat.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.