Zvládat krizové situace za volantem se na jihlavském polygonu učili senioři

26. červenec 2020 13:32
DSC04013 (1).jpg

Smykování v prudkých zatáčkách není jen pro mladé! Extrémní situace, které mohou na silnicích nastat, si na jihlavském polygonu zkoušeli i senioři starší 65 let.

Na vzdělávací kurz pod názvem "Jedu s dobou" jich dorazilo několik desítek. O podobné akce je z jejich strany vždy velký zájem. Vyzkoušeli si smykovat, nebo brzdit ve vodě, někteří navíc školení za volantem absolvovali už poněkolikáté.

„Pokud možno držte kola v přímém směru při vyjíždění,“ ozývá se hned na úvod hlas z vysílačky, „cvak“.

Senior pan Zdarsa sedí v autě a právě vjíždí na jihlavský polygon, aby si zkusil různé krizové situace, které ho mohou na silnici potkat.

„Je to takový napětí, vždycky, vím, jak to klouže,“ říká 68 letý muž s rukama na volantu, připraven zkusit smykování po mokrém povrchu.

„Tak hlavně nepřehánět,“ Ale v tom se auto dostává do smyku. „No to už bylo moc,“ směje se pan Zdarsa potom, co ve svém autě prodriftoval zatáčkou.

Podle něj je takový trénink k nezaplacení. Sám už ho absolvuje potřetí a cítí se po něm na silnici jistější. Na druhou stranu, že by sám nějak vyhledával situace na hraně, to prý zase rozhodně ne.

Odlišné povrchy simulují různé povětrnostní podmínky na silnici

Na jihlavském polygonu je pro seniory připraveno až pět stanovišť, kde si mohou vyzkoušet brzdění na různých površích, úhybné manévry nebo smyky.

„Na tomto polygonu je několik pracovišť, kde ten člověk s tím vlastním autem, může vyzkoušet veškerý smyky, který se na té silnici můžou přihodit a de facto stát.“

říká majitel polygonu Antonín Musil.

Instruktoři se ale snaží na seniory netlačit a nenutit je do rizikových situací

„Nenutíme je do žádných extrémních rychlostí, pokud o to sami nestojí. Snažíme se, abychom je něco naučili a přitom je nevylekali,“ ujišťuje Musil.

Součástí kurzu, který trvá asi 6,5 hodiny, ale není pouze ježdění po polygonu. Senioři dostanou také teoretickou přípravu, která je například seznámí s novými předpisy nebo základy první pomoci.

„Než je na ty pracoviště pustíme, tak jim to na učebnách ukážeme.“

Podle Antonína Musila jsou senioři společně s mladými, nezkušenými řidiči nejrizikovější skupinou na silnicích. Také z toho důvodu je jejich vzdělávání důležité.

Spustit audio