Změna v doplatcích na léky? Senioři sami díky projektu Ověřovna zjistili, že informace není pravdivá

11. březen 2024

Ve velkou redakci projektu Ověřovna se proměnilo jedno z nahrávacích studií Českého rozhlasu České Budějovice. Redaktoři serveru iRozhlas tu seniorům z Klubu Aktiv názorně ukázali, jak nakládat s informacemi, které kolují po internetu.

Účastníci workshopu za pomoci redaktorů sami zjišťovali, zda je pravdivá zpráva o změně v doplatcích na léky pro seniory. „Je to informace, která cílí na seniory s tím, že se pro ně novým zákonem zhoršuje situace v této oblasti. A skupina se snaží dobrat toho, jestli skutečně došlo ke změně zákona, jestli doplatky jsou změněné,“ vysvětluje Jaroslav Valůch, vedoucí projektů mediálního vzdělávání v organizaci Transitions.

„Z prvních zjištěných faktů se zdá, že se jedná skutečně o lživou informaci,“ komentuje práci seniorů. Následovaly ještě ověřovací telefonáty na ministerstvo zdravotnictví a na zdravotní pojišťovny, které potvrdily, že v doplatcích na léky pro seniory se nic nezměnilo.

Dnešní doba více než jindy potvrzuje, že informace mají cenu mnohdy větší než zlato. Nezřídka ale může být tato informace zlatem kočičím, tedy falešným. Ověřovna je projekt serveru iROZHLAS.cz, který se proto snaží vysvětlovat a zasazovat do kontextu nepravdivé informace, polopravdy nebo překroucená fakta. 

Senioři oceňují možnost vyzkoušet si roli novinářů a naučit se pracovat s informacemi. „Je to podnětné. Já si myslím, že už mám v sobě intuici, že už to trochu poznávám díky tomu, co jsem zažil, ale vědět jak si informace ověřit, to bychom se měli naučit,“ komentuje Václav Křenek.

Spustit audio

Související