Zlatonka i létající košťata, Žďár nad Sázavou obsadili milovníci famfrpálu

23. říjen 2023

Hráči nejen z České republiky o víkendu ve Žďáru nad Sázavou bojovali o mistrovský titul ve famfrpálu. Hra inspirovaná knižní a filmovou předlohou o Harrym Potterovi se v Česku hraje od roku 2015.

Šest hráčů v každém týmu začíná s celkem třemi potlouky, tmavě hnědými míči, vybíjet protivníky. Tím pomáhají vlastním střelcům dát gól do jedné ze tří obručí na každé straně hřiště čtvrtým míčem, volejbalovým, který označují soutěžící jako camrál. Hra s ním připomíná házenou. To vše musí zvládat ještě s metrovou tyčí umístěnou mezi nohama. Ta nahrazuje koště Harryho Pottera.

„Koště je tam jako handikep, sejně jako v basketbalu se musí driblovat, tak my máme koště. A zároveň je to ukazatel, jestli ten hráč je ve hře,“ vysvětluje víceprezident České asociace famfrpálu Michael Škácha.

Součástí hry v knižní předloze je takzvaná Zlatonka. Ta nechybí ani na turnaji. Ve Žďáru nad Sázavou ji představuje hráč ze Slovenska Michal Želonka.

„Nemůže vůči mně vyvíjet žádný fyzický kontakt. Může se ke mně úplně přitlačit fyzicky a hlavně může využívat ruce. A jeho hlavní úlohou je, aby mi ruce velmi lehkým způsobem vyhodil a poté se dostal až dozadu. Zlatonku mám upevněnou suchým zipem, nalepený někde nad zadkem,“ vysvětluje.

Po stržení zlatonky si daný tým přičítá hned 30 bodů. Tak velký bodový nárůst mnohdy ukončí celý zápas.

autor: Monika Babulicová