Život s dialýzou. Záludné ledviny většinou nebolí, potom může jít o život

13. září 2018

MUDr. Vladimír Vojanec, vedoucí Dialyzační střediska B. Braun Avitum Praha-Bulovka, byl hostem naší radioporadny na téma: život s dialýzou.

Ledviny plní v našem organismu velmi důležité funkce, zejména odstraňují z těla některé zplodiny látkové přeměny. Pokud je jejich funkce dlouhodobě snížená, mluvíme o chronické nedostatečnosti funkce ledvin.

Ta může přejít až do stadia chronického selhání funkce ledvin, kdy je již nezbytně nutné zahájit léčbu některou z forem náhrady funkce ledvin, jako je dialýza nebo transplantace. Je mnoho příčin, které tento stav mohou způsobit.

Ledvinová onemocnění a jejich prevence. Otoky a únava mohou být varovným signálem

Vladimír Vojanec odpověděl i na otázky posluchačů

MUDr. Vladimír Vojanec, vedoucí Dialyzační střediska B. Braun Avitum Praha-Bulovka, byl hostem naší radioporadny na téma: ledvinová onemocnění a jejich prevence. 

Nástup na dialýzu znamená pro pacienta velkou životní změnu. Veškeré své aktivity a zaběhané stereotypy musí nadále uspořádat a organizovat tak, aby je přizpůsobil tomu, co je pro něj nejdůležitější - své pravidelné, život zachraňující léčbě.

Každý pacient je proto hned na počátku upozorněn na to, že lékařem naordinované frekvence a délky jednotlivých dialýz je nutné dodržovat. Hromadění odpadních látek v těle je totiž velmi nebezpečné, poškozuje orgány a tkáně a může výrazně zkrátit život pacienta.

Jaké možné příznaky onemocnění ledvin můžete pozorovat?
přibírání na hmotnosti v důsledku zadržování tekutin v těle (otoky obličeje, očních víček, bérců)
bolest v bederní krajině, zvláště je-li doprovázena teplotou nebo změnou barvy moči (infekce, kameny, prasklá cysta)
tvorba pěny v moči (může být důsledkem vylučování bílkoviny do moči)
tmavá moč (červená, červenohnědá, růžová)
příliš velké množství moči (zvláště v noci)
příliš malé množství moči (je-li moči méně než půl litru za den, znamená to těžké poškození funkce ledvin)
svalová slabost, ztráta chuti k jídlu, svědivka, svalové křeče, změna barvy kůže

Mnozí pacienti musejí při nástupu na dialýzu změnit nebo ukončit své zaměstnání. Dialyzační střediska se však vždy snaží najít pro pacienta nejvhodnější časy procedur, aby vyhověla pacientovým potřebám a pracovním povinnostem.

K jistým omezením může docházet také v oblasti volnočasových aktivit a mobility pacienta ve smyslu cestování. Nejde však ani tak o zásadní omezení, ale spíše o potřebu tyto aktivity více plánovat.

APD pacient (dialýza v nemocnici)

Díky účinné léčbě se daří oddálit nutnost náhrady funkce ledvin i o několik let a předejít četným závažným komplikacím, které mohou doprovázet nedostatečnost funkce ledvin.

Celou radioporadnu s MUDr. Vladimírem Vojancem si můžete poslechnout v našem audio-atchivu:

autoři: Milan Baják , Blanka Malá
Spustit audio

Související