Zimní stadiony na Vysočině čeká rok přestaveb

29. březen 2024 10:30

Třebíč je téměř na dva roky bez zimního stadionu. Správci vypnuli chlazení a už za pár dní si halu k velké rekonstrukci převezme stavební firma. Není to ale jediné místo v kraji, kde se musí připravit na omezení bruslařských sportů.

Třebíčský zimní stadion čeká kompletní přestavba za půl miliardy korun. Dělníci vymění zastaralé technologie a opraví celé zázemí včetně kabin mládeže. Kvůli tomu se hala dokonce o trochu zvětší. Opravou projde i hlediště, které bude nově jen k sezení a už jen pro dva a půl tisíce diváků namísto současných pěti. Hala také dostane nový plášť a měla by být celkově energeticky úspornější.

Práce potrvají až do ledna roku 2026. Prvoligový tým Horácké Slavie se na tu dobu přestěhuje do Moravských Budějovic, kde bude trénovat i hrát své zápasy. Mládež bude využívat také kluziště v Náměšti nad Oslavou a Velkém Meziříčí.

NHL kluziště pro Havlíčkův Brod

Přestavba čeká od dubna také zimní stadion v Havlíčkově Brodě. I tam je v plánu rekonstrukce, i když ne tak rozsáhlá. Týkat se bude ledové plochy, která dostane nové chlazení a bude také výrazně menší - podle vedení města dostane rozměry běžné v NHL, to znamená, že bude nově o čtyři metry užší, což by mimochodem mělo přinést také úsporu na výdajích za chlazení ledu. Práce potrvají pravděpodobně do září. Vedení města totiž avizovalo, že nechá odstranit kompletní betonovou desku pod ledem, kde je z minulosti na sobě několik vrstev chladící soustavy zalitých v betonu, a vybuduje zcela novou základní desku. Ta současná prý totiž není takzvaně ve vodováze, takže na ploše následně byla nerovnoměrně silná vrstva ledu.

Až do září se v Havlíčkově Brodě bruslit nebude. Hokejisté tak budou využívat zázemí v okolí - nabízí se Humpolec, Chotěboř a Ledeč nad Sázavou. Mimochodem, Ledeč jede v nepřetržitém provozu, stejně jako například stadion v Telči.  To znamená, že se tam bude moct bruslit i v nejbližších týdnech.

Energeticky soběstačný Žďár nad Sázavou?

O rekonstrukci haly se začíná mluvit také ve Žďáře nad Sázavou. I tamní stadion už je totiž letitý a nehospodárný. Tam je ale vše zatím ve fázi příprav, město má studii, nicméně mluví se například o tom, že by hala po opravě mohla dostat na střechu solární panely, aby si elektřinu do jisté míry vyráběla sama.

Spustit audio

Související