Zemědělci z Vysočiny začali na pole sázet japonské topoly

22. říjen 2012
Zprávy z

Tato rychle rostoucí dřevina se používá jako palivo do kotlů na biomasu. Z jednoho hektaru se dá průměrně veliký rodinný dům vytápět 30 let, přičemž investice do osázení takového pozemku je pouze 32 000 korun.

Z pařezů na vykácených plochách začnou velmi rychle vyrůstat nové výhonky a monokultura má velké regenerační schopnosti. Už po čtyřech letech se může zpracovávat na výrobu biomasy a po šesti letech se dá využívat i jako palivové dřevo nebo dokonce v nábytkářském průmyslu.

japonský topol

Pole s japonským topolem jsou kolem Jinošova na Třebíčsku, také mezi Velkým Meziříčím a Žďárem nad Sázavou a v okolí Moravských Budějovic. Že by japonský topol kvůli ekonomickým výhodám nakonec z našich polí zcela vytlačil běžné plodiny, se zemědělci neobávají, řekl Regionu předseda Agrární komory na Třebíčsku Karel Coufal: „V současné době je to spíš takový trend. Kdo neví, co na tom poli pěstovat a hodí se mu to, tak tam zasází japonský topol. Určitě se ale nestane, že by se nesázelo nic jiného,“ domnívá se Coufal.

japonský topol

Japonský topol se stal našim dnešním tématem v Událostech regionu.

autor: Michal Malý
Spustit audio