Zemědělci z Řehořova mají problém. Most přes D1, po kterém jezdí na pole, půjde k zemi

5. červen 2017
Zprávy z

Zemědělci, ale i vlastníci pozemků a lesů z Řehořova a okolí řeší aktuálně přístup na ke svým majetkům. Stát, respektive Ředitelství silnic a dálnic hodlá v rámce modernizace D1 zbourat most přes dálniční těleso a zatím není jasné, zda bude na tom samém místě nový. Starostka přilehlé Kamenice spíše preferuje podjezd.

Most ze 70. let je dnes už porostlý travou a je starý jako sama dálnice. Při její stavbě přetnuli pozemky a úzký přejezd je de facto jedinou cestou, jak se dostat na druhou stranu.

V rámci plánované modernizace dálnice D1 v úseku mezi Velkým Beranovem a Měřínem ale most zlikvidují. „Zahájení modernizace D1 v úseku mezi Velkým Beranovem a Měřínem předpokládáme v druhé polovině roku 2018. Přesný termín bude znám až v průběhu příštího roku,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Mluvčí Rýdl zároveň připustil, že jednají s obcí Kamenice, pod kterou Řehořov spadá, o náhradním řešení. Zatím totiž není jisté, zda most obnoví.

Hodnota pozemků

Třetina katastru Řehořova leží právě za dálnicí a most je jedinou přístupovou cestou, pomineme-li velmi dlouhé objížďky.

„Už jen to, že ty pozemky nebudou valně zpřístupněny, tak jejich hodnota výrazně klesne. To je, jako kdybyste kupoval můj les, tak logická otázka by byla: A jak se tam dostanu? A já bych řekl: člověče, musíš objet dvacet pět kilometrů.“ Jan Štefka za dálnicí obhospodařuje své lesy a pronajímá pole.

ŘSD nový most zcela nezamítlo, ovšem pod podmínkou, že si ho obec Kamenice vezme do svého majetku a bude se o něj řádně starat. Starostka Eva Jelenová by raději jinou variantu – zpevnit vedlejší cesty a dálnici podjet. „Udělala by se objízdná trasa, nad Řehořovem kolem hájovny. Museli bychom se ale dohodnout se státními lesy. Ale byla by to varianta daleko levnější.“

V Řehořově vznikla kvůli mostu petice. Lidé, kteří ji podepsali, se vyslovili pro most. Hlavní ale je se přes dálnici jakkoli dostat na své pozemky. „Jde o to, dostat se na ty pozemky. Pokud někdo řekne: tady to nepůjde, ale půjde to dál, vyřešíme to přes ty lesy, musíme se s tím smířit,“ řekl na závěr majitel pozemků Jan Štefka.

autoři: mik , daz
Spustit audio