Zelníky

podle paní Mirky Kuntzmannové

Suroviny na těsto:

500g polohrubé mouky
cca 300 ml vlažného mléka
2 žloutky
30g droždí
70g másla
sůl

Suroviny na náplň:

500g hlávkového zelí
1 lžíce másla
mletý pepř
máslo na pomaštění

Postup:

Do mouky uděláme důlek, do kterého dáme kvásek, připravený z droždí, trochy vlažného mléka, několika lžic mouky a špetky cukru. Jakmile kvásek zdvojnásobí svůj objem, přidáme žloutky, zbytek vlažného mléka a cukru, rozpuštěné vlahé máslo, osolíme a vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě vykynout.

Mezi tím si připravíme náplň: jemně nakrouhané zelí podusíme na kousku másla, měkké osolíme, opepříme a necháme vychladnout.

Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál, rozdělíme ho na cca 25 stejně velkých kousků, ze kterých uděláme placičky a ty naplníme podušeným zelím. Pak zakulatíme a zmačkneme do tvaru placky. Na plechu necháme ještě chvilku vykynout. Zelníky pečeme z obou stran do růžova na suchém, nepomaštěném plechu ve středně vyhřáté troubě. Upečené pomastíme rozpuštěným máslem. Podáváme je jako hlavní chod spolu s hustější polévkou nebo samostatně se zeleninovými saláty či jako pochoutku např. k pivu.


Celková doba přípravy cca 2 a půl hodiny. 25 – 30 ks