Železniční přejezd v Dolní Cerekvi přivádí řidiče k šílenství

22. listopad 2012
Zprávy z

Řidiči na přejezdu v Dolní Cerekvi na Jihlavsku riskují kvůli porouchané signalizaci své životy. Zabezpečovací systém je zastaralý a tak si "nerozumí" s novými moderními vozy. Pro řidiče to pak znamená až čtyřicetiminutové stání u blikajícího přejezdu, po kterém nejede vlak. Méně trpěliví ho přejíždějí.

"Bezpečnostní zařízení je zkrátka zastaralé. Když se blíží vlak, má dát znamení přejezdu a ten rozsvítí světla. Jenže nové lehké vlaky těžko registruje a je zmatené. Je nastavené tak, že když si neni jisté, tak kvůli bezpečnosti přechází do nouzového režimu a začne blikat červená.To je problém, který by řešilo nové zebezpečovací zařízení, jenže to je příliš drahé," říká pracovník Správy železniční dopravní cesty Jakub Ptačinský.

"Bliká červená, závory nahoře. To už se mi stalo v Dolní Cerekvi třikrát. Auta stojí a čekají, vyjede první a na červenou přejede protisměrem přejezd. Tak se běžně odstartuje vlna, kdy přejíždějí i další naštvaní řidiči. Je to hrozně nepříjemný pocit jet na červnou, ale co vám zbývá. O to horší to je, když v autě vezete děti, kterým celý život vysvětlujete, jak se to nemá dělat," říká řidička Magdaléna.

Správa železniční dopravní cesty ale slibuje alespoň prozatimní řešení, které chce stihnout do konce roku. Do té doby musí strojvedoucí podepisovat před každou jízdou, že o problému ví, pojede před přejezdem krokem a bude houkat. Řidiči přes přejezd přejet podle zákona nesmějí, i když jde jen o závadu zařízení. Musí vystoupit, najít číslo přejezdu za signalizačním křízem na přejezdu, nahlásit problém na číslo 112 nebo přímo polici a ta se spojí se správou. Jak dlouho ale bude vypnutí signalizace tvrat, to je otázkou.

autor: ost
Spustit audio