Zelenou horu obsadili filmaři

24. květen 2011

Kostel svatého Jana Nepomuckého ve Žďáře nad Sázavou obsadili filmaři. Začalo tam natáčení nového třicáctidílného seriálu o památkách UNESCO.

Filmy budou netradičně natáčeny technikou, která je známá spíš z celovečerních filmů. Chybět nebudou záběhů z jeřábů, vrtulníků nebo kouřové efekty. Kameraman Vít Bělohradský se snaží dát každé památce jedinečnou atmosféru. "Tady ve Žďáře nad Sázavou má kostel okna do všech světových stran, takže se uvnitř celý den mění světlo. My jsme celý prostor při natáčení jemně zakouřili a myslím, že jsme vystihli, jak to architekt Santini myslel," chlubí se.
Pořadem bude provázet známý český herec Miroslav Táborský. "Já jsem v kostele na Zelené hoře poprvé a musím říci, že je to fascinující zážitek," řekl druhý natáčecí den. Filmaři z nezávislé společnosti Frmol, kterou v činnosti podpořil kraj, některá města a nejspíše se přidá také Czechtourism, na místě zůstává do středy. Potom se přesune k dalším památkám. Celý seriál uvidí diváci v České televizi nejspíš na jaře příštího roku.

autor: Daniel Burda
Spustit audio