Zeleninové ragú s červenou čočkou a těstovinami. To ve staré francouzštině značí nadchnout chuť!
Pokrm z nadrobno nakrájeného dušeného masa, vnitřností nebo výjimečně i zeleniny, to je ragú. Podává se s hustou pikantní omáčkou, která je výsledkem pomalého dušení. Název ragú pochází ze staré francouzštiny, sloveso „ragoûter“ lze přeložit jako povzbudit či nadchnout chuť.
Pokrm z nadrobno nakrájeného dušeného masa, vnitřností nebo výjimečně i zeleniny, to je ragú. Podává se s hustou pikantní omáčkou, která je výsledkem pomalého dušení. Název ragú pochází ze staré francouzštiny, sloveso „ragoûter“ lze přeložit jako povzbudit či nadchnout chuť.
Ragú se skvěle hodí do těstovin, ale samozřejmě si ho můžete dát jen tak. Stejně tak se nemusíte soustředit jen na maso, i vegetariánské verze stojí za vyzkoušení. Například houbové ragú je velká lahůdka. Ale ragú můžete připravit například i z lilku nebo z brokolice.
Suroviny:
120 g mrkve, 120 g celeru, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 50 g másla nebo olej, 1 plechovka nakládaných loupaných rajčat, 60 g červené čočky, 130 ml zeleninového vývaru, sůl, pepř mletý, bylinky podle chuti, těstoviny
Postup:
Na rozpuštěném másle si osmažíme pokrájenou mrkev a celer na kostičky lehce dozlatova. Pak přisypeme drobně pokrájenou cibuli a na závěr krátce i nasekaný česnek. Pokud chceme ragů pikantní, přidáme nasekanou chilli papričku dle chuti.
Po osmažení vše zalijeme pokrájenými loupanými rajčaty, osolíme, opepříme a ochutíme dle chuti například tymiánem, bazalkou, oregánem... a krátce podusíme.
Pak přisypeme propláchnutou čočku, přilijeme trochu vývaru a dusíme zvolna cca 7 - 8 minut pod poklicí, za občasného promíchání.
Pokud vaříme v hrnci, který dobře těsní a drží teplo, necháme ragú (čočku v něm) takzvaně dojít. Pokud ne, dusíme ještě chvíli do změknutí čočky.
Podáváme s těstovinami.
Příprava zeleninového ragú není náročná. Jedná se o kostky zeleniny podušené doměkka. Skvěle ochucené kousky, které se vám rozpadají pod vidličkou. Milujeme ragú!
Související
-
Bylinková škola „Zelená louka“ aneb Devatero letních bylin jako symbol čistého prostoru
Jaké bylinky sbírat v létě, na co jsou, které z nich je dobré si nasušit na zimu. Jaké další způsoby zpracování můžeme využít. O léčivých rostlinách s Radkou Svatošovou.
-
Kotlety můžete upravit na mnoho způsobů. Zkuste je pečené s citrónovou kůrou a zeleninou
Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. K večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší.
-
Treska po řecku. Zdravé a lehké jídlo, ke kterému stačí trochu zeleniny, rýže nebo pečiva
Pečená treska na řecký způsob, tedy verze v troubě pečené ryby doplněné rajčaty a bylinkami, je nejen velmi chutná a zdravá, ale zároveň jde o bezlepkový recept.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.