Zelenina z balkonu: Osvědčené tipy pro bohatou úrodu i v květináči
Pěstování zeleniny na balkoně je stále populárnější, ať už jde o rajčata, okurky nebo papriky. Rostlinám i v bytě musíte věnovat pozornost a péči. Mezi odrůdami vybírejte spíš ty menší.
Mezi osvědčené tipy patří drobnoplodá rajčata, například odrůdy Sweet Valentines nebo Vilma, která lze snadno pěstovat i v menších nádobách. Zásadní rozdíl podle zahradníka Františka Hlubockého představuje původ semínek. Domácí sběr s sebou nese riziko přenosu chorob, jako je stolbur, které mohou zcela zničit úrodu. Bezpečnější je sáhnout po ověřených odrůdách z obchodů.
Důležitou roli hrají i nádoby, ve kterých se zelenina pěstuje. „Tmavé nádoby se přehřívají a rostliny pak trpí. Ideální je používat bílé truhlíky, nebo alespoň květináče obalit netkanou textilií,“ doporučuje zahradník. Zásadou je také správné zalévání – nikdy za plného slunce. Ideální doba je večer, kdy rostliny nasají vodu a připraví se na další horký den.
Okurky na balkon? Jde to!
I okurky lze úspěšně pěstovat na balkoně, obzvlášť odrůdy typu nakládaček. Ty nevyžadují tolik prostoru a dají se nechat volně viset z truhlíku. Výběr nádoby a pravidelná zálivka jsou i zde klíčové. „Do větší nádoby stačí zapíchnout dvě až tři semínka. Hlavní je hlídat teplotu substrátu a nenechat ho přehřát,“ radí Hlubocký.
Při pěstování se nevyhnete ani boji se škůdci. Třásněnky, mšice i houbové choroby jako padlí se šíří snadno i v městském prostředí. Zahradník proto radí rostliny pravidelně kontrolovat – zejména spodní stranu listů a vrcholy výhonů.
Správná výsadba i otužování
Než rostliny poputují do truhlíků na balkon, měly by projít otužováním. „Nejlepší je před výsadbou dát na týden do stínu a přikrýt bílou netkanou textilií. Chrání proti slunci, větru i případným kroupám,“ připomíná Hlubocký. Při samotném sázení pak doporučuje rajčata zasadit hluboko, až pod první listy – podpoří to tvorbu dalších kořenů a lepší vývoj.
U okurek a paprik je důležité chránit tzv. krček – tedy přechod mezi stonkem a kořeny – před hnilobou. K tomu pomůže vytvoření malého kopečku zeminy kolem rostliny.
Vyštipovat, ale s rozmyslem
Zásadní je u rajčat také vyštipování výhonů, aby se rostlina příliš nerozvětvila a plody stihly dozrát. „Když necháme rajčeti moc výhonů, udělá třeba dvacet větviček a na každé květ a plod, ale nedozrají. Na konci máme sice hodně zelených, ale málo zralých rajčat,“ varuje Hlubocký.
Podobně je to i s paprikami. Zpočátku je lepší nechat dozrát jen několik plodů, aby měla rostlina dost síly. Jakmile se rozroste, zvládne už i větší zátěž. Nakonec se podle zahradníka můžeme těšit na chutné plody, které jsme si vypěstovali doslova na dosah ruky – na vlastním balkoně.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.