Žebrák v Jihlavě vydělá stovky korun denně

10. listopad 2012
Zprávy z

"Dobrý den, jsem bezdomovec a spím na ulici. Dáte mi, prosím, nějaké peníze na jídlo?" Tuto větu pronášejí jihlavští bezdomovci u parkovacího automatu na spodní straně náměstí několikrát denně. Během pár hodin vydělají i sedm set korun.

Příjem bezdomovce, který na náměstí v Jihlavě vyžebrá několik set korun denně, by teoreticky mohl převýšit průměrnou hrubou měsíční mzdu na Vysočině. Muž, kterého potkáváme, spí přesto na ulicii pod dekou: "Já čekám až mi přijde sociálka a ta pořád nejde. Pravidelně si takle trošku vyžebrám na jídlo. Do azylového domu mě chtějí vzít, tak tam už od prvního půjdu".

"Bezdomovec je normální člověk, který má právo využívat veřejné prostranství jako kdokoliv jiný. Samozřejmě v případě, že se někde povaluje v podnapilém stavu a obtěžuje kolemjdoucí, je už to důvod k tomu ho z toho místa vykázat", říká zástupce ředitele jihlavské městské policie Stanislav Maštera. Na to má ale jihlavský bezdomovec, který nechce být jmenovaný, svou odpověď: "Když vidím policistu, tak uteču," směje se.

autor: ost
Spustit audio