Zdvihněte kance, přeskupte národy. Žďár nabízí nevšední výstavu

19. květen 2012
Zprávy z

Muzeum knihy ve Žďáře nad Sázavou se po roce opět otevírá a přináší novinky. Doplnila ho známá expozice Staré pověsti České, která měsíce lákala domácí z zahraniční turisty v Praze.

V Praze výstavu navštívilo čtvrt milionu lidí. Nabízí možnost do Jiráskových pověstí nahlédnout za pomoci kulis, zvuků nebo interaktivních obrazovek. Podle Petra Maška, který je tvůrcem výstavy, je to nový trend. "Je třeba návštěvníka zaujmout - možná pak díky tomu bude zjišťovat více," myslí si.

Oblíbeným místem je žíněnka, na které je vycpaný Bivojův kanec. Děti si ho mohou zkusit potěžkat a odnést. Jak popisuje Martin Sekera z Národního muzea, na jedné dotykové obrazovce si lze například vyzkoušet, jak by se Evropa změnila, kdyby praotec Čech přivedl svou družinu do úplně jiné země. "Návštěvník si vybere, kterou zemi chce, a řetězovou reakcí se začnou národy přeskupovat," říká Sekera. "Je to ale pochopitelně fikce," dodává s tím, že výstava se snaží zaujmout i vtipem.

Expozice Staré pověsti České ve městě zůstane dva roky. Následně Muzeum knihy podle Sekery zanikne a náhradou bude zřejmě velká barokní expozice. Tu připravuje Národní muzeum ve spolupráci s Národní galerií, krajem, městem a rodinou Kinských.

autor: Daniel Burda
Spustit audio