Zdravotní sestra: Naše práce se rovná havířině

14. květen 2012
Zprávy z

Odboráři dnes oznámí podrobnosti o plánovaných protestech proti vládním novinkám. Chystá se například pochod na Úřad vlády, stávky i happeningy před ministerstvy.

Nemocniční sestry jsou zavaleny papíry. Mohou za to novinky, které zavedla vláda. Jak Regionu řekla mladá sestřička Jana z jihlavské jednotky intenzivní péče, má pocit, že administrativa je ve zdravotnictví na prvním místě. Až pak je teprve starost o pacienta. "Je toho opravdu hodně, co musíme hlídat. Já chápu, že to všechno má vliv na akreditaci nemocnice, ale na druhou stranu, nás to dost zdržuje. Třeba zapisování teploty v lednici a podobně. Opravdu mám někdy pocit, že jsem úřednice a ne sestra."

Zdravotní sestry mají také strach z pozdního odchodu do důchodu. "Jsem vyřízená teď a to je mi čtyřicet, co budu dělat ve stáří, když se důchod pořád vzdaluje. Je to neustálý maraton. Když po nás nechtějí nic pacienti, tak plníme příkazy doktorů, do toho zvoní telefony, na stolech leží papíry, které je potřeba udělat a tak je to pořád dokola," postěžovala si zdravotní sestra Jana z jihlavské neurologie. "Není to dlouho, co jsem někde četla, že práce zdravotní sestry se rovná havířině," doplnila jí kolegyně a zároveň odborářka Ilona Nováková.
Odboráři v následujících dnech a týdnech plánují proti nejrůznějším reformám a plánovaným novinkám například pochod na Úřad vlády, happeningy před ministerstvy a nejrůznější protesty. Už dnes je například v Praze na Andělu stan, kde se lidé dozví všechny potřebné informace k protestním akcím.

Tématu protestů zdravotnických odborářů jsme se věnovali i v Událostech regionu.

0:00
/
0:00
autor: Lucie Maxová
Spustit audio