Zdravé zuby můžeme mít do osmdesáti let

10. červenec 2020

Za život člověk projde obdobím, kdy má první mléčné zuby, potom přijde trvalý chrup a pak už se vyrábějí třetí umělé zuby.

„Třetí zuby, pokud mluvíme o snímatelných náhradách, jsou z pryskyřice a aby byla náhrada pevná, tak mají kovovou kostru. Problematika je hodně složitá, a je jiné, když člověku ještě zbývají nějaké původní zuby nebo když vytváříme chrup kompletně nový. Někteří lidé se ale třetím zubům dokáží vyhnout,“ řekla v rozhlasovém rozhovoru vedoucí lékařka jihlavského stomatologického centra Artdent Taťána Vrbková.

„Třeba můj tatínek má přes osmdesát let a má ještě všechny zuby. A zdravé. A mám i takové pacienty. Je třeba říct, že se od mládí o zuby vzorně starají,“ dodala motivaci k pečlivé hygieně Taťána Vrbková. „A na druhé straně můžeme mít mladého člověka, který v důsledku dlouhodobé těžké parodontózy přijde velmi rychle o své zuby. Tady už přicházejí náhradní zuby velmi brzo.“

O zuby se dnes lidem stará celý tým

V posledních letech navštěvujeme vedle zubaře také dentální hygieniky. „Určitě doporučuji hygieniky pravidelně navštěvovat. Jednak ulehčují práci nám lékařům, protože my potom operujeme na čistém bitevním poli. A zároveň ušetří lidem spoustu peněz. Protože pokud si lidé umí efektivně a správně vyčistit chrup, tak potom zubaře následně potřebují už jenom k pravidelným prohlídkám.“ Správné čistění zubů je odborná práce hygieniků a díky tomu se lékaři mohou více věnovat své odborné práci korunkám, můstkům a výplním, což zase nemohou dělat hygienisté.  

O zubní zdraví se dnes stará celý tým lidí. „Mnohdy zůstává úplně upozaděn zubní laborant, kterého pacienti málo kdy vidí, ale dělá pro nás spoustu práce. Vyrábí korunky, můstky, náhrady. Zajišťuje individuální téměř uměleckou práci. A součástí dentálního týmu mohou být i recepční. Ty nám lékařům také uvolní ruce, třeba jenom tím, že pacienta uvítají, zvednou telefon a podobně.“

Strach z bolesti je dnes už zcela neopodstatněný

V dnešní době není u zubaře vůbec nutné pociťovat bolest. „Každý zubní lékař má anestetika, která opravdu bolest spolehlivě utlumí. Jediné co člověk může prožívat je pocit tlaku nebo pocit nějakých vibrací, ale pocit bolesti by měl ze zubařských ordinací úplně zmizet,“ prohlásila členka představenstva České stomatologické komory Taťána Vrbková.

Zuby nejsou jen mechanické necitlivé výrůstky sloužící ke kousání. Stav chrupu ovlivňuje zdraví celého organismu. A nejen to fyzické. „Potřebujeme zdravé zuby, abychom správně trávili potravu, potřebujeme také dobře vypadat, abychom se dobře cítili po psychické stránce, a potřebujeme mít zuby bez zánětů, které mohou negativně ovlivnit celé tělo. Na sepsi od zaníceného zubu může člověk i zemřít a naopak vytržením nemocných zubů je možné život člověka zachránit.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.