Ždírecká pila Stora Enso je druhým největším výrobce pelet v Česku

5. květen 2018 06:10

Společnost Stora Enso ve Ždírci nad Doubravou vyrábí kromě stavebního řeziva také palivo – pelety. Za loňský rok jich prodali asi 77 tisíc tun, což je řadí na druhé místo v celé České republice. Hlavní surovinou pro výrobu pelet jsou piliny z výroby.

Firma Stora Enso prodává pelety převážně do zahraničí, jen čtvrtina jich končí v České republice. Postupně ale chtějí tento podíl zvyšovat.

Šest tisíc za tunu

Pelety jsou v poslední době oblíbeným palivem do rodinných domů. Tuna jich stojí kolem šesti tisíc korun a běžný rodinný dům jich na celý rok potřebuje asi 4 – 5 tun. Letní nákupní ceny jsou nižší.

„Peletové kotle se také v automatizaci a bezobslužnosti přibližují elektrickému, plynovému nebo olejovému vytápění. Pelety jsou také třeba na rozdíl od uhlí obnovitelným zdrojem energie,“ řekl Vladimír Stupavský, předseda Klastru Česká peleta.

V celém Česku bylo loni vyrobeno na 350 tisíc tun pelet, domácnosti jich spotřebovali necelou čtvrtinu. „Je tu ohromný potenciál v lokální spotřebě,“ myslí si Stupavský.

Ždírecká pila firmy Stora Enso ročně zpracovává skoro milion metrů krychlových kulatiny, hlavním produktem je stavební řezivo. V navazujících provozech v místě zpracovává kromě pilin i kůru, již spaluje v zařízení na výrobu elektřiny a tepla. Peletárna podle dřívějších údajů firmy stála 200 milionů korun.

zdroj: ČTK
Spustit audio