Žďárský zámek vydal knihu o své historii. Pokřtí ji na sobotním trhu

8. prosinec 2018 06:00

Zámek ve Žďáru nad Sázavou vydal knihu o historii této památky. Jejím autorem je spisovatel Pavel Kosatík.

Publikaci nazvanou Minulost a současnost ve Ždáru představí v sobotu 8. prosince. Křest bude součástí vánočních trhů, uvedla Lucie Herberová, ředitelka Muzea nové generace sídlícího ve žďárském zámku.

Podle majitele zámku Constantina Kinského provede kniha čtenáře minulostí i současností původně cisterciáckého kláštera založeného ve 13. století. Součástí jsou také kresby a fotografie dokreslují příběh zámku a poutního areálu na Zelené hoře. „Kromě slavnostního křtu knihy, která vyšla v českém i anglickém jazyce, se mohou návštěvníci těšit na autogramiádu i besedu s Pavlem Kosatíkem a Constantinem Kinským,“ uvedla Herberová.

Adventní trh ve Žďáru nad Sázavou bude 8. a 9. prosince na zámku v bývalém Muzeu knihy. Nabídne i podobu Vánoc, jak je slaví v zahraničí. Lidé se budou moci naučit cizojazyčné koledy nebo ochutnat cukroví připravované na Vánoce například ve Francii nebo Velké Británii.

Trh se bude konat v běžně uzavřených prostor zámku. Atmosféru ozvláštní smyčcové kvarteto, folklorní soubor nebo troubení z oken.

zdroj: ČTK
Spustit audio